DIN IANUARIE 2020, ANIMALELE DE SERVICIU VOR FI “RĂSFĂȚATE” DUPĂ PENSIONARE!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 924, din 15 noiembrie 2019, a fost publicată Legea nr. 217/2019 privind întreținerea animalelor de serviciu sau destinate serviciului, scoase din funcțiune sau declasate, care aparțin instituțiilor și structurilor publice din România, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Actul normativ se referă la animalele de serviciu (cai, câini) care aparțin Poliției, Jandarmeriei, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și altor instituții publice și structurilor acestora, care sunt retrase din activitate când îmbătrânesc sau dacă se îmbolnăvesc ori nu mai pot face față eforturilor fizice. De obicei, odată cu retragerea din activitate, aceste animale devin indezirabile și sunt eutanasiate.

“Ținând cont de activitatea extenuantă pe care o desfășoară animalele de serviciu aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viață și condițiile necesare de adăpost și hrană după împlinirea vârstei de pensionare”, susțin inițiatorii noii legi, în expunerea de motive.

Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2020, animalele de serviciu scoase din activitate vor beneficia de mai multe servicii, evitându-se eutanasierea lor.

Astfel, animalele pensionate vor avea dreptul la îngrijire pe viață, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate, respectiv hrănire, adăpostire și posibilitate de mișcare; cazarea la unitatea unde animalul de serviciu și-a desfășurat activitatea sau în alte locații aparținând aceleiași instituții sau autorități publice, pe toată durata vieții sau până la adopție, și de asigurarea condițiilor necesare pentru a fi adoptate (instructorii animalelor de serviciu având prioritate la adopție).

Legea face referire și la procedura de adopție, în sensul că aceasta se va face numai gratuit. În plus, atunci când vor să ofere spre adopție animale pensionate, instituțiile publice sunt obligate să facă publice aceste informații, pe site-urile proprii.

Lasă un comentariu