ȘAHUL, STIMULENT ÎN DEZVOLTAREA MENTALĂ A COPIILOR

Distribuie pe:

Deși șahul este considerat un joc “bătrânesc”, recomandat persoanelor mai în vârstă, cu ochelari, care fumează și își petrec timpul în încăperi întunecoase, psihologii încearcă să ne asigure că acest “joc al minții” nu ar trebui să lipsească din educația și dezvoltarea copiilor.

Partidele de șah le aduc copiilor numai avantaje, stârnindu-le curiozitatea și nevoia de a învăța lucruri noi, ei simțindu-se relaxați în timp ce își valorifică abilitățile.

Iată de ce, în opinia specialiștilor, toți copiii ar trebui să joace șah:

Stimulează activitatea creierului - Așa cum fotbaliștii trebuie să își mențină rezistența fizică pentru a câștiga meciurile, la fel și cei care joacă șah trebuie să își mențină funcțiile cerebrale, creierul fiind instrumentul de bază pentru crearea mișcărilor câștigătoare. Și creierul poate funcționa la fel ca un mușchi, iar rezolvarea frecventă a problemelor logice este ideală pentru stimularea funcțiilor cognitive.

În timp ce joacă șah, copilul realizează un antrenament intens pentru creier, iar rezultatele nu se vor vedea numai în numărul de partide câștigate, ci și la celelalte materii de la școală. Astfel, șahul va obișnui copilul să stea jos o perioadă prelungită și să analizeze cu atenție o anumită problemă.

Mai mult, șahul stimulează memoria, pentru că trebuie să știe mereu cum să miște fiecare piesă, ce strategii sunt utile, ce mișcări îl vor ajuta să câștige și care sunt cele care îl vor sabota.

Ameliorează abilitățile de socializare - Regulile șahului impun adversarilor să dea mâna, să se trateze cu respect, să nu distragă atenția oponentului în timp ce acesta se gândește la următoarea mișcare și să accepte o înfrângere cu mult calm.

Dacă joacă șah, copilul va fi mai disciplinat, își va controla emoțiile, nu va țipa și nici nu se va enerva când lucrurile nu merg așa cum își dorește, va fi preocupat de binele celorlalți și va realiza în ce intervale trebuie să păstreze liniștea.

Favorizează gândirea strategică - Pentru a avea succes la jocul de șah, este necesar un plan care delimitează diferite etape ale strategiei alese, dar și un interval în care respiri adânc și te gândești ce variante sunt utile și la care ar trebui să renunți.

Șahul oferă tocmai acest spațiu de reflecție și îi ajută pe copii să întâmpine situațiile dificile cu mult calm. În timpul unei partide de șah, vor apărea planuri diferite, se va renunța la unele idei și se vor căuta altele noi, fiind favorizată flexibilitatea în gândire.

Stimulează creativitatea - Copiii vor învăța rapid că atunci când joacă șah recompensa finală este câștigarea partidei, iar pierderea ei semnifică necesitatea unui plan diferit. Șahul stimulează creativitatea celor mici, pentru că trebuie să găsească idei noi pentru a-și surprinde oponentul cu mișcări diferite față la care acesta se așteaptă.

Victoria este o motivație puternică, iar copiii se vor implica foarte mult pentru a descoperi idei originale care îi vor ajuta să câștige.

 

Lasă un comentariu