LICEENII LUDUȘENI, PURTAȚI PE ARIPILE TRECUTULUI

Distribuie pe:

Adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor, încep să se piardă, să se uite, asemenea unei vechi lăzi de zestre: cu toții știm că există, dar este acolo, în casa bunicilor de la țară. Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor, în ciuda trecerii timpului.

Astfel, într-o lume în care modernismul face ravagii, în care invidia este la ea acasă, în care descoperim multă suferință, oameni mai mult triști decât fericiți, o lume măcinată, într-un timp în care nici societatea nu știe spre ce se îndreaptă, NOI suntem chemați să ne ținem de rădăcinile sănătoase pe care le avem, deoarece prin ele existăm, suntem chemați să fim oameni adevărați, plini de dragoste, credință, speranță și bunătate!

Un mod de a păstra vii rădăcinile neamului românesc este acela de a reuși să-i ancorăm pe tinerii secolului nostru în lumea lui “a fost odată” și să-i determinăm să     conștentieze că mai au nevoie de dragoste, de dragoste de neam și patrie, de satul natal, de pragul casei în care s-au născut, de poveștile bunicilor, de sărbătorile familiei, de munca de la câmp, de frunza, de râul și ramul românesc.

Prilejul de a se întâlni cu autenticul, cu specificul românesc, cu o fărâmă din sufletul românului, le-a fost oferit liceenilor ludușeni de grupul folcloric Ibășteana, din localitatea Ibănești, județul Mureș, care a reînviat o frumoasă tradiție păstrată din străbuni, și anume ȘEZĂTOAREA.

Înălțătorul moment a fost organizat de Protopopiatul Ortodox Luduș, în colaborare cu Liceul Tehnologic nr.1 Luduș, avându-i coordonatori pe părintele protopop Lucian Voșloban și pe directorul liceului, profesor Claudiu-Corneliu Ciucă. Tinerii ludușeni au fost purtați pe aripile trecutului, au luat contact cu frumoasa lume a satului tradițional, cu vatra spiritualității românești, cu datinile și obiceiurile acestuia și au fost implicați direct în momentele prezentate de membrii grupului, insuflându-le ideea că “Un popor fără tradiții este unul fără viitor”.

Elevii au asistat la modul de socializare a omului simplu de la țară, având posibilitatea de a se transpune în timpurile apuse, când încă torsul, țesutul, baladele și zicalele erau forme de expresie a sufletului străbun. Această ,,călătorie în timp” a fost încununată printr-un colind, la care toți cei prezenți și-au adus contribuția, creându-se, astfel, o atmosferă de adevărată sărbătoare.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala festivă a liceului, în prezența părintelui protopop, a directorului școlii, a cadrelor didactice, a unui număr mare de elevi, fiind moderat de realizatorul radio-tv Mihai Nașca, din Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu