MILITARII VOR BENEFICIA DE ÎNCADRARE ÎN CONDIȚII SPECIALE DE MUNCĂ!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 930, din 19 noiembrie 2019, au fost publicate normele metodologice privind încadrarea în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice personalului militar, începând cu 12 noiembrie 2019.

Concret, normele metodologice reglementează aspecte ce țin de încadrarea în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții a personalului militar, fiind stabilit modul de calculare a perioadelor lucrate în aceleași condiții. Astfel, perioadele lucrate în aceleași condiții de muncă se însumează, obținându-se o cifră ce reprezintă ani întregi efectiv lucrați. Pentru perioadele mai mici de un an, rămase după însumare, se ia în calcul un spor de vechime proporțional cu timpul lucrat.

Totodată, sunt prevăzute și perioadele care se consideră a fi lucrate, și cele care nu se calculează la stabilirea timpului efectiv lucrat în condițiile locului de muncă.

Prin urmare, se calculează ca fiind lucrate, în condițiile locului de muncă în care cei în cauză și-au desfășurat activitatea, la data ivirii acestor situații, perioada de incapacitate temporară de muncă, concediu de odihnă anual și concediu de odihnă suplimentar.

În schimb, nu se calculează concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul de acomodare, concediul paternal, concediul pentru creșterea copilului, concediul pentru creșterea copilului cu handicap, concediul de studii, concediul fără plată, suspendarea din funcție, ca urmare a cercetării și judecării în stare de arest preventiv și perioada de predare a funcției după trecerea în rezervă (retragere).

De asemenea, este stabilit organul care stabilește locurile de muncă în care personalul militar desfășoară, permanent sau temporar, activități în condiții de muncă deosebite, condiții speciale și alte condiții, și anume comandantul unității, la propunerea unei comisii special formate.

În normele metodologice, sunt reglementate și fișele de evidență în care se ține evidența perioadelor în care personalul militar lucrează în condiții de muncă deosebite, condiții speciale și alte condiții. Această evidență este ținută de structura de resurse umane pe fișa cu locurile de muncă și se completează de către fiecare unitate militară.

Actul normativ stabilește că perioadele în care personalul militar este detașat la alte unități militare, instituții militare de învățământ sau în afara Ministerului Apărării Naționale și desfășoară activități ce se încadrează în condiții de muncă deosebite, condiții speciale și alte condiții, se înscriu în fișa cu locurile de muncă de către unitatea în evidența căreia se află.

Lasă un comentariu