ROBOTUL SUBMARIN

Distribuie pe:

NASA va testa un robot care se va deplasa sub gheață în viitoarea vară australă din Antarctica, pentru a-l utiliza în 2025 într-o misiune de a găsi dovezi de viață extraterestră pe o lună a lui Jupiter, relatează EFE, citat de noi.md. Robotul autonom, de un metru lungime, care este capabil să opereze în apă, dispune de rute independente ce îi permit să se deplaseze pe sub gheață, a informat Divizia Australiană Antarctica (AAD) într-un comunicat. Robotul este capabil “să se fixeze pe stratul inferior al gheții și să se miște cu ajutorul roților, astfel încât se poate apropia de stratul dintre gheață și apă pentru a efectua măsurători sensibile”, a explicat Andy Klesh, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA într-un comunicat. De asemenea, robotul care va fi testat în Antarctica în jurul stației australiene Casey timp de trei săptămâni ar putea rămâne, asemeni unui submarin, instalat perioade lungi de timp într-un singur loc pentru a economisi energie.

NASA preconizează să ajungă pe Jupiter în 2025 pentru a cerceta una dintre lunile sale înghețate, Europa, unde se crede că există mari posibilități să găsească dovezi ale vieții extraterestre în Sistemul Solar. “Misiunea Galileo a NASA pe Jupiter de la sfârșitul anului 1990 a investigat lunile acestei planete, inclusiv Europa. Au fost găsite dovezi ale unui ocean sărat aflat sub stratul gros de gheață al Europei, precum și un fund oceanic stâncos”, a declarat Kevin Hand, cercetător al NASA. “Acest ocean sărat ar putea avea cantitatea dublă de apă a Terrei și dispune de toate ingredientele necesare pentru a dezvolta în interior organisme simple de viață”, a precizat expertul de la Jet Propulsion Laboratory într-un comunicat.

NASA va trebui să sfredelească între 10 și 20 de kilometri de gheață înainte de a putea ajunge la apă, o problemă care încă nu a fost rezolvată.

Lasă un comentariu