CALENDAR APICOL - NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2019

Distribuie pe:

În această perioadă se vor finaliza lucrările pregătitoare pentru perioada de iarnă, date fiind condițiile meteorologice cu temperaturi ridicate. Se va supraveghea mersul iernării prin vizite în stupină, ascultarea stupilor și interpretarea celor auzite. În zilele însorite și călduroase se va stimula zborul de curățire. Atenție deosebită se va acorda evitării pătrunderilor de șoareci în stupi și asigurarea liniștii în stupine. Pentru prevenirea atacului de ciocănitoare, atac care perturbă familiile de albine, se recomandă amplasarea în stupină a unor sfori textile sau din metal, pe care să se prindă fâșii lungi din plastic.

Tot în această perioadă, apicultorii vor trece la repararea stupilor și utilajelor, procurarea de materiale și utilaje noi, pregătiri profesionale prin participări la simpozioane și cursuri de calificare.

Este recomandat să se facă reformarea fagurilor de cuib după folosirea lor timp de 2-3 ani, adică după creșterea în ei a 10 generații de albine. Periodic, se va urmări rezerva de hrană și, acolo unde situația o impune, se vor asigura hrăniri cu turte procurate de la magazinele Apicola, sau obținute în gospodărie. O iarnă fără probleme în stupină presupune dăruire față de această nobilă îndeletnicire, liniște și fără zgârcenie în acordarea de hrană în perioadele critice.

Lasă un comentariu