TOT MAI MULTE OBIECTIVE TURISTICE CULTURALE DIN REGIUNEA CENTRU VOR FI PUSE ÎN VALOARE PRIN PROGRAMUL REGIO 2014-2020

Distribuie pe:

Patrimoniul cultural istoric al Regiunii Centru se îmbogățește în această perioadă cu 32 obiective care vor fi reabilitate, ca urmare a atragerii resurselor financiare necesare pentru lucrări de restaurare și modernizare, precum și pentru digitalizare și promovare în mediul on-line, din fondurile REGIO 2014-2020. Palatul Principilor din Alba Iulia, Cetatea Făgărașului, Ansamblul Muzeal Național Secuiesc, Ansamblul muzeal “Capela Inima lui Isus” din Odorheiu Secuiesc, Palatul Culturii din Târgu Mureș și multe biserici evanghelice, printre care și Catedrala Evanghelică din centrul Sibiului sunt doar câteva din bunurile de patrimoniu, locașuri cu mare încărcătură istorică și spirituală, care vor fi redate cetățenilor, localnici și turiști, pentru a se bucura cu toții de cultura tradițională a acestor meleaguri.

“Fondurile în valoare totală de peste 56 milioane euro, asigurate prin contractele semnate până acum, vor oferi un sprijin pentru administrația publică locală sau pentru societatea civilă să realizeze lucrări foarte importante de restaurare și reabilitare a acestor obiective, care vor revitaliza turismul din Regiunea Centru. Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare a acestor monumente și moșteniri istorice, fiecare proiect mai prevede și realizarea activităților de promovare și marketing, organizarea de evenimente culturale care să crească vizibilitatea acestor locuri și să susțină creșterea atractivității obiectivelor de patrimoniu. Astfel, vom completa munca de reabilitare a patrimoniului local și regional, începută în perioada 2007-2013. Aceste 32 de proiecte se vor alătura celor 25 de obiective deja reabilitate și redate circuitului național și internațional, în anii 2008-2015, respectiv cetăți, biserici evanghelice, catedrale și muzee; care fac din Regiunea Centru un loc cu totul unic în Europa”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin proiectele finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – destinată conservării, protecției și valorificării durabile a patrimoniului cultural, pe Prioritatea de Investiții 5.1 - care susține promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, local și regional - sunt alocate fonduri nerambursabile pentru autoritățile administrației publice locale și centrale, pentru unitățile de cult, ONG-uri și parteneriate între aceste entități, în vederea valorificării durabile  a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, patrimoniu cultural național (indiferent de localizare, în mediul urban sau rural), precum și pentru patrimoniul cultural local din mediul urban.

Patrimoniul cultural din România - clădiri istorice, biserici, monumente, obiecte și articole vestimentare ce ilustrează trecutul, opere de artă, cărți vechi, mașini, orașe istorice, situri arheologice - are o valoare atât pentru ceea ce suntem noi, ca oameni și țară, cât și pentru cultura europeană. Diversele proiecte de restaurare a cetăților, a centrelor orașelor istorice și a bisericilor, diversele evenimente de celebrare a obiceiurilor și tradițiilor, de promovare a cărții vechi, evenimentele și proiectele derulate în România cu fonduri europene, reprezintă cele mai bune exemple ale acestui patrimoniu al nostru, al Europei.

Istoria și trecutul sunt importante și trebuie păstrate, dar și transmise intacte generațiilor următoare, așa cum și părinții și moștenirea lor, alături de iubirea bunicilor și învățămintele și poveștile lor, trebuie duse mai departe. Patrimoniul nostru cultural joacă un rol important în construirea viitorului Europei, și fiecare cetățean poate fi purtător de cuvânt și promotor al imaginii valorilor noastre autentice, primite de la părinți și bunici. Pe de altă parte, castelele, conacele și domeniile istorice au un potențial enorm de a deveni catalizatori pentru inovare și turism de calitate, însă acest lucru nu se va întâmpla de la sine.

Pentru fiecare euro investit în patrimoniu, ar putea fi generați alți trei euro. De cele mai multe ori, investițiile suplimentare sunt suportate de proprietari, însă beneficiile sunt pentru toată zona. Până în prezent, patrimoniul cultural a fost prea puțin integrat în politicile altor sectoare: turism, transporturi, economie, industrie și așa mai departe. De acum, din momentul în care fondurile europene susțin dezvoltarea patrimoniului cultural, începe și o abordare sustenabilă, de durată, responsabilă în raport cu mediul economic, social și natural.

În județul Mureș vor fi puse în valoare 4 obiective de patrimoniu, prin tot atâtea proiecte a căror valoare totală este de peste 28 milioane lei.

ADR CENTRU Str. Decebal, 12, 510093, Alba Iulia, România

Tel.: 0258 - 818616 , 0258 – 815622, Fax: 0258 - 818613

Internet: www.adrcentru.ro, e-mail: office@adrcentru.ro

www.regio-adrcentru.ro

www.inforegio.ro  I facebook.com/inforegio.ro

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

 

https://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/2611.pdf

Lasă un comentariu