BANI PENTRU AGRICULTORII MUREȘENI

Distribuie pe:

Interlocutor: ec. Ioan Rus - director executiv la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș

- Domnule director, apicultorii mureșeni sunt interesați dacă mai primesc ajutorul de minimis, în valoare de 20 de lei/familia de albine, ajutor aprobat de Guvernul Dăncilă?

- În săptămâna viitoare se va derula plata pentru ajutorul de minimis, aprobat celor 570 de apicultori mureșeni care și-au depus dosarele la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș. La nivel de județ, valoarea totală a acestui ajutor este de 1.033,7 mii lei, pentru 51.685 familii de albine. Banii s-au livrat de către Ministerul de Finanțe Direcției și vor intra în conturile apicultorilor, în zilele următoare. De reținut că apicultorii care dețin Societăți Comerciale sau sunt cuprinși în Societăți pe Acțiuni sunt obligați să-și deschidă cont la Trezorerie, această condiție nu este valabilă pentru persoane fizice sau care dețin PFA.

- Agricultorii care și-au depus cereri pentru Programul de tomate, ciclul II, vor beneficia în continuare de sprijin financiar?

- Termenul de depunere a documentației la Direcția agricolă, pentru ciclul II din Programul de tomate, este de 20 decembrie 2019. Țin să specific faptul că pentru ciclul I din Programul de tomate au beneficiat un număr de 45 de producători în solarii, iar pentru ciclul II, cei care livrează tomate începând cu 1 noiembrie 2019 până în 20 decembrie 2019 sunt înscriși 67 de producători. Până la această dată 40 au depus cererile și au obligația să livreze minim 2.000 kg/1.000 mp, tomate proaspete. Aceștia vor încasa contravaloarea a 3.000 de euro/1.000 mp tomate, în lei 13.991 lei, pentru 1.000 mp solar. Dacă exploatează mai mult de 1.000 mp solar, plata se limitează doar la suprafața de minim 1.000 mp.

- Mai există Programul pentru usturoi, cum funcționează acest program?

- Beneficiarii pentru acest sprijin financiar trebuie să aibă în cultură minim 0,30 ha cultivat cu usturoi, fiind obligați să obțină o producție de minim 3.000 kg/ha usturoi și primesc 13.050 lei/ha. În județul Mureș sunt 8 producători de usturoi, cu o suprafață de 7,24 ha, 7 din aceștia au depus documentația.

- Crescătorii de oi, când vor primii subvenția pentru lână?

- Noi am trimis centralizatorul la București și din câte sunt informat, la Ministerul Agriculturii se lucrează la acest program.

- În județul Mureș sunt tot mai frecvente pagubele provocate de animalele sălbatice în gospodăriile populației și la culturile agricole. În ce condiții se acordă aceste despăgubiri?

- În cazul pagubelor provocate de urși și mistreți, păgubitul va depune o sesizare la Primăria de pe raza unde a avut loc paguba. Prin dispoziția primarului se constituie o comisie formată dintr-un reprezentant al consiliului local, un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului și un reprezentant de la Garda Forestieră. Pentru pagubele provocate de mistreți, din comisie mai face parte și un reprezentant de la Fondul de Vânătoare. Se întocmește un Proces Verbal cu datele de identificare și evaluarea pagubei, iar pentru urs, pagubele le despăgubește Ministerul Mediului, la mistreț despăgubirile se acordă de administratorul fondului de vânătoare.

- Pentru calamități naturale, cum se procedează cu despăgubirile?

- Printr-un ordin al prefectului județului se constituie o comisie din care fac parte: reprezentant al primăriei, Direcție Agricole, ISU, iar despăgubirile se acordă dacă a fost declarat județ calamitat, în caz contrar, despăgubirile se acordă de societățile de asigurare, acolo unde sunt contracte de asigurări.

 

 

 

Lasă un comentariu