TENSIUNI - CAMILIA FILIPOV, GEORGIANA BUȚ , VERNISAJ: VINERI, 29 NOIEMBRIE 2019, ORA 18.00

Distribuie pe:

Camera K'ARTE vă invită vineri, 29 noiembrie 2019, ora 18.00, la deschiderea expoziției „Tensiuni", un proiect experimental ce le reunește pe artista Camilia Filipov (Cluj-Napoca) și curatoarea Georgiana Buț (Cluj-Napoca) în spațiul expozițional de la Târgu-Mureș.

Tensiuni se desfășoară în termeni spațiali și temporali. Substanța lucrării-instalație este procesul, iar producerea lucrării implică întregul corp. Numai că cel al artistei nu este suficient; este nevoie și de cel al curatoarei. Cele două trebuie să lucreze împreună, în tensiune; să dea formă, prin forța fiecăreia, unui echilibru mereu fragil.

Raportul lor, precum și relațiile interne ale lucrării sunt proiectate în întreaga încăpere. Celor două forțe - cea a artistei și cea a curatoarei - i se alătură presiunea spațiului expozițional, complice experienței estetice, ramă și atelier.

Camilia Filipov (n. 1990, Taraclia) este o artistă emergentă care trăiește și lucrează la Cluj. A absolvit masterul în cadrul departamentului de Sculptură al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, 2015, iar de atunci își continuă reflecția asupra înțelesurilor conceptuale pe care le pot avea spațiul și forma.

Lucrează în medii variate precum sculptura, pictura, desenul, fotografia și sunetul, concentrându-se pe proces și experiment și nu pe finalitatea lucrării. Expoziții recente: „Mother Tongue", Galeria Sector 1, București (2019); „Some Things We Know Collapsed into an Unfinished Painting", Atelier 4, Cluj (2019); „Surface Actually", Galeria Sabot, Cluj (2018).

Georgiana Buț (n. 1986, Târgu-Mureș) este curatoare independentă și istoric de artă. În prezent, este doctorand la Departamentul de Filosofie în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cercetarea ei este concentrată pe expoziție ca medium al practicii artistice. Georgiana coordonează în cadrul Centrului Cultural Clujean proiectul ECCA (European Centre for Contemporary Arts) și colaborează cu Fundația Culturală META, București. Expoziții recente: 2META+: „O seară în atelierul părinților mei", Institutul Francez și Galeria Reflex, Cluj (2019); „End of the Line", Camera K'ARTE, Târgu-Mureș (2018-19); „Memoria ca viziune" (asistent curator), spațiile Fabricii de Pensule (2018); „Oana Năstăsache: Albastru. La punctul de fierbere al culorii", Camera K'ARTE, Târgu-Mureș (2016).

Expoziția face parte din proiectul „Artă contemporană în Camera K'ARTE", proiect cofinanțat de Consiliul Județean Mureș și Primăria municipiului Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu