PROIECT: FACILITĂȚI PENTRU CADRELE DIDACTICE DIN MEDIUL RURAL

Distribuie pe:

La secretariatul Camerei Deputaților a fost depus, spre dezbatere, un proiect de modificare a legii educației naționale, prin care sunt prevăzute facilități pentru cadrele didactice din mediul rural.

Cursuri de perfecționare

În expunerea de motive, inițiatorii argumentează că, pentru susținerea și gestionarea calității actului educațional și pentru menținerea sănătății copiilor, este nevoie ca personalul didactic să beneficieze, o dată la 2 ani, de cursuri gratuite de perfecționare sau de igienă. În prezent, aceste cursuri sunt plătite, în cele mai multe cazuri, din fonduri personale.

Cursurile vor fi organizate din bugetul Ministerului Educației, la universități și unități de învățământ acreditate sau organizații care au autorizație de organizare a unor astfel de cursuri.

Bani pentru dezvoltare personală

Inițiativa mai prevede acordarea a două salarii minime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale didactice, auxiliare didactice și curriculare, necesare procesului instructiv-educativ.

Totodată, cei care se titularizează în mediul rural vor beneficia, în termen de un an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizație de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, cu condiția de a preda pe post (la catedră) în mediul rural, cel puțin 5 ani școlari efectivi.

Cei care își schimbă locul de muncă vor fi obligați să restituie parțial indemnizația, dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani, își schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fără plată, precum și în cazul demisiei. Indemnizația se restituie proporțional cu numărul de ani școlari în care cadrul didactic nu și-a desfășurat activitatea în mediul rural.

La pensionare, salarii compensatorii

Un alt beneficiu se acordă în cazul în care cadrele didactice se pensionează, în cazul acestora oferindu-se o indemnizație în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale.

Salariile compensatorii se vor oferi cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de peste 30 de ani, la data încetării contractului individual de muncă, în vederea pensionării pentru limită de vârstă.

Asistență medicală gratuită

O altă facilitate oferită cadrelor didactice din mediul rural privește asistența medicală. În propunerea legislativă se propune că acestea beneficiază de asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislația în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum și de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

*

Pentru a intra în vigoare aceste prevederi, proiectul trebuie aprobat de Camera Deputaților și de Senat (for decizional), de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea lui în Monitorul Oficial. (L.P.)

 

Lasă un comentariu