SÂNGERU DE PĂDURE - CENTRUL DE ZI „SFÂNTUL DUMITRU", LOCUL ÎN CARE COPILĂRIA ESTE LA EA ACASĂ!

Distribuie pe:

Se împlinesc, în curând, 15 ani de când inimosul părinte Mihai Dumitrescu veghează, cu răbdare și înțelegere, asupra celor 24 de suflete pentru care Centrul de zi „Sfântul Dumitru" din Sângeru de Pădure - comuna Ernei - înseamnă „acasă".

Sunt 24 de copii sărmani, proveniți din familii aflate la limita subzistenței, copii aflați în risc de abandon școlar, copii „năcăjiți" , pe care părintele se străduiește din răsputeri să-i formeze ca buni creștini, cu dragoste de carte, bună-cuviință și bună purtare.

La Centru, copiii din mica localitate mureșeană, dar și din Ernei și Dumbrăvioara, primesc, pe lângă o masă caldă de prânz, rechizite școlare, sunt meditați gratuit de dascăli specializați, organizează serbări, se joacă, pleacă în tabere și excursii, părintele având grijă ca lacrima „copilăriei furate" să nu le mijească în colțul ochilor.

…Nu este ușor să fii părinte pentru 24 de copii, să le asiguri cele trebuincioase, să-i faci să nu se simtă „altfel" decât cei mai norocoși, mai cu „dare de mână". Părintele, sprijinit de dna preoteasă, a reușit, însă, în toți acești ani - mai bătând la o ușă, mai apelând la autorități, la agenți economici sau, pur și simplu, la oameni cu suflet, să facă în așa fel încât odăile Centrului să răsune de veselie.

Ce-i drept, nici copiii nu l-au făcut de rușine: curați, disciplinați, ordonați, cuviincioși, au știut mereu și știu să spună „mulțumesc" pentru darurile primite, pentru fărâma de dragoste și duioșie pe care le-o dăruiesc cei mari.

…Care, nici ei nu sunt puțini: anul trecut, la „Balul Crăciunului", din inițiativa dnei Denisa Lucaciu, cercetașii mureșeni, în parteneriat cu Baroul Mureș, au adunat „un maldăr de jucării", dulciuri și rechizite, astfel că Moș Crăciun a venit cu sacul plin de daruri, la Sângeru de Pădure (și nu numai).

De asemenea, în perioada august 2017- iunie 2019, în cadrul proiectului „Comunitatea prin ochii tinerilor", finanțat de Diakonie Hamburg, Agenția „Împreună", i-a ajut pe cei de la Centru să iasă din impas, nu doar din punct de vedere financiar, ci și social-educativ (activități after school și acțiuni menite să ajute la dezvoltarea personală a copiilor): 24 de elevi din clasele 0 - IV au beneficiat de activitățile proiectului, în care, pe parcursul anului școlar 2018-2019 au fost implicați și cinci studenți, precum și părinți și copii ai copiilor: „Inițial, am crezut că acest parteneriat nu va avea un rezultat pozitiv, am așteptat mult, mai ales că eram și presat de timp, iar centrul nostru nu mai avea suficiente resurse pentru bunul mers al activităților. Sprijinul dumneavoastră a făcut ca, la numai câteva zile de la semnarea documentelor, să putem lucra la capacitate maximă. Acest lucru nu poate decât să mă bucure și să văd fundația dumneavoastră ca pe un partener deosebit atât pentru mine, cât și pentru copiii care vin la acest centru. Vă mulțumesc, personal, în numele acestui centru de zi, pe care îl coordonez și mă declar mulțumit pentru susținerea proiectului implementat în Sângeru de Pădure, a obiectivelor și rezultatelor așteptate pentru îmbunătățirea înțelegerii și a bunelor practici în beneficiul copiilor și a familiilor acestora", comenta, la vremea respectivă, părintele Mihai Dumitrescu.

Pe scurt, în cei aproape 15 ani de când funcționează Centrul, n-a fost an în care Moș Nicolae și Moș Crăciun să nu facă popas la Centru, deșertând sacul plin cu bunătăți, spre încântarea micilor beneficiari.

Chiar în aceste zile, se fac pregătiri pentru serbările de sfârșit de an, se pune la punct repertoriul de colinde, se învață poezii noi, încât, și anul acesta, „moșii" să fie răsplătiți, cum se cuvine, pentru dărnicia lor.

Centrul de zi „Sf. Dumitru" din Sângeru de Pădure a fost înființat în 2005, la inițiativa preotului Mihai Dumitrescu și se află sub înaltul patronaj al Asociației Filantropia Ortodoxă de Alba Iulia, alături de alte 13 asemenea stabilimente din județele Mureș și Alba.

Pe lângă rolul de „părinte spiritual" al celor 24 de copii, coordonatorul Centrului, preotul Mihai Dumitrescu, a dat dovadă și de certe virtuți edilitar-gospodărești: capela mortuară este pe cale de finalizare, după ce, în aceste două decenii, de când se află în această localitate, părintele a reușit, prin eforturi considerabile, să reabiliteze biserica și casa parohială din localitate. Vrednic este. „Anul omagial al satului românesc" înseamnă, iată, altceva decât simpozioane, mese rotunde și demagogie… văicăreli poetice.

Lasă un comentariu