ȘTIRI DE PE MAPAMOND

Distribuie pe:

Incendii, jafuri și atacuri asupra unor locuințe în mai multe orașe din Bolivia

Turbulențele s-au extins duminică noaptea spre luni în mai multe orașe din Bolivia, după demisia președintelui țării, Evo Morales, înregistrându-se incendii, jafuri și atacuri asupra unor case, precum cel survenit, potrivit unor informații, chiar la o locuință a fostului lider, transmite EFE.

În La Paz, El Alto și Cochabamba, printre alte principale orașe din țară, s-au înregistrat incidente, în timp ce mulți cetățeni solicită prin intermediul rețelelor sociale ajutorul poliției și forțelor armate.

Denunțurile privind jafuri și incendii se produc mai ales în El Alto, unul din bastioanele politice ale lui Evo Morales, și în cartiere din La Paz.

Cel mai atacat loc din La Paz, unde se află și sediul guvernului bolivian, este zona de sud, unde în ultimele săptămâni s-a resimțit cel mai puternic o grevă cetățenească împotriva realegerii lui Morales.

Primăria orașului a reclamat faptul că o mulțime a incendiat 15 autobuze ale serviciului municipal de transport care se aflau într-o autobază din cartierul Kupillani.

De asemenea, a denunțat că „șoferi și oameni mobilizați de deputați și lideri” ai Mișcării spre Socialism (MAS) a lui Evo Morales au intrat într-o unitate a transportului public din Huayllani, alt cartier din sudul orașului, „și au început să dea foc la autobuze”.

Locuitori din zona sudică a orașului La Paz s-au plâns pe rețelele sociale că grupuri violente sunt prezente pe străzile din mai multe cartiere aruncând cu pietre în case și vehicule și jefuind unele magazine, fără ca poliția să intervină.

În El Alto au fost afectate o sărbătoare populară și mai multe magazine.

„În fața atacului unor grupuri violente organizate, fac din nou un apel susținut la

Bolivia se confruntă cu o criză politică și socială din 20 octombrie, ziua când au avut loc alegeri generale, moment când au început să apară suspiciuni de fraudă pentru favorizarea realegerii lui Morales în funcția de președinte pentru un al patrulea mandat, până în 2025.

Morales a anunțat duminică noi alegeri, după peste două săptămâni de greve ale cetățenilor împotriva fraudei și confruntări între opozanți și susținătorii săi, dar și de revolte ale poliției în ultimele două zile.

Cu câteva ore înainte, un raport al Organizației Statelor Americane (OSA) a avertizat cu privire la grave nereguli la alegerile generale din Bolivia.

 

Vânzările auto au scăzut cu 4% în octombrie, a 16-a lună de declin în China

Piața auto chineză - cea mai mare din lume - a înregistrat și în octombrie o scădere a vânzărilor de 4%, fiind a 16-a lună consecutivă de declin, după un recul de 5,2% în septembrie și de 6,9% în august, arată datele publicate luni de Asociația Producătorilor Auto din China (CAAM), transmite Reuters.

Luna trecută, s-au livrat în China 2,284 milioane de vehicule. În urma reducerii subvențiilor la achiziționarea de automobile electrice și hibride, vânzările pe acest segment au coborât cu 45,6% în octombrie, după un declin de 34,2% în septembrie, a patra lună consecutivă de scădere. CAAM se așteaptă ca anul acesta livrările de vehicule electrice și hibride să crească, dar într-un ritm mai lent, la 1,5 milioane, față de 1,6 milioane previzionate anterior.

Septembrie și octombrie, cunoscute ca „septembrie de aur și octombrie de argint” de specialiștii auto chinezi, sunt percepute ca perioadele de vârf ale sezonului pentru vânzări, clienții revenind în mod tradițional să facă achiziții după perioada verii.

„Există un decalaj între vânzările de până acum și nivelul de anul trecut, deci conform tendinței am putea înregistra la finalul anului o scădere a livrărilor de automobile electrice și hibride”, a apreciat Chen Shihua, asistent al secretarului general al CAAM.

În iulie, Asociația Producătorilor Auto din China estima că piața auto a țării va înregistra anul acesta un declin al vânzărilor de 5%, la 26,68 milioane de vehicule. Anul trecut, livrările au totalizat 22,35 milioane, în scădere cu 5,8% față de 2017. A fost primul declin pe piața auto chineză din ultimii 28 de ani.

Ceea ce se întâmplă în China nu este decât o reflectare a situației la nivel mondial, unde creșterea prețurilor, tensiunile politice, scăderea apetitului pentru automobilele diesel și noile servicii de car-sharing încep să reducă cererea de automobile pe piețe precum Marea Britanie și SUA. În condițiile în care și ultima mare speranță, China, începe să dea semne de scădere a vânzărilor, industria auto mondială ar putea fi deja în recesiune, avertizează analiștii.

 

Guvernul de la Santiago acceptă modificarea Constituției Republicii Chile

Guvernul de la Santiago a acceptat una din principalele revendicări ale protestatarilor din ultimele trei săptămâni, anunțându-și duminică acordul pentru modificarea Constituției Republicii Chile, transmite AFP.

„Apreciem că este o sarcină care trebuie îndeplinită cu gândul la țară”, a declarat ministrul de interne, Gonzalo Blumel.

Anunțul a fost făcut după o reuniune a președintelui chilian Sebastian Pinera cu liderii partidelor de dreapta și centru-dreapta care se arătaseră reticenți față de amendamentele la Constituția moștenită de la dictatura generalului Augusto Pinochet din perioada 1973-1990.

Blumel a apreciat că formula optimă pentru reformă este convocarea unei adunări constituante bazate pe „o largă participare a populației”, urmată de un referendum pentru ratificare.

După 24 de zile de manifestații care a`u degenerat de mai multe ori în violențe, mișcarea populară din Chile și adoptarea unei noi Constituții sunt susținute, potrivit mai multor sondaje de opinie, de 75% din cetățeni.

Constituția chiliană actuală este în vigoare din 1980; ulterior, au fost aduse 200 de amendamente privind peste 40 de articole, a subliniat Pinera într-o convorbire publicată sâmbătă de ziarul El Mercurio. Șeful statului a afirmat că pregătește deja un proiect de modificare a legii fundamentale.

Printre modificările luate în considerare se numără „o definiție mai bună ale drepturilor individuale și modalitățile de a impune respectarea acestora”, precum și precizarea obligațiilor statului și stabilirea unor mecanisme mai bune pentru participarea cetățenilor, a precizat președintele.

La câteva zile după ce Pinera a ajuns la putere, în martie 2018, guvernul de la Santiago a anunțat că nu va permite dezbaterea unui proiect de lege trimis Congresului de fosta președintă, socialista Michelle Bachelet, în vederea modificării Constituției. Proiectul prevedea inviolabilitatea drepturilor omului, drepturile la sănătate și educație și egalitatea salarială între bărbați și femei.

Protestele din Chile au izbucnit pe 18 octombrie, fiind declanșate de creșterea prețului biletelor de metrou. Violențele s-au soldat cu 20 de morți și aproximativ 1000 de răniți. Manifestanții au condamnat inegalitățile sociale legate de educație, sănătate și pensii; unii au cerut și convocarea unei adunări constituante.

 

Nikki Haley afirmă că foști membri ai personalului de la Casa Albă i-au cerut să-l submineze pe Trump

Fosta ambasadoare a SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a afirmat că foști membri ai personalului de la Casa Albă i-au cerut să-l submineze pe președintele american Donald Trump, au indicat, duminică, media americane, relatează dpa.

Fostul secretar de stat Rex Tillerson și John Kelly, fost șef de cabinet al președintelui Trump, intenționau să o recruteze pe Haley pentru a-i ajuta să-i submineze autoritatea președintelui Trump în încercarea de a „salva țara”, a scris, potrivit The Washington Post, fosta ambasadoare Haley, într-o nouă carte care urmează să fie publicată marți în SUA.

„A submina un președinte este într-adevăr un lucru periculos și este împotriva Constituției și împotriva a ceea ce vor americanii”, a declarat duminică fosta ambasadoare a SUA la ONU într-un interviu difuzat de CBS.

Dacă a-i oferi președintelui „cea mai bună și mai sinceră consultanță juridică și etică din tot guvernul, astfel încât el să poată lua o decizie în cunoștință de cauză înseamnă că «lucrezi împotriva lui Trump», atunci da, mă declar vinovat”, a scris John Kelly într-un răspuns dat cotidianului The Washington Post.

Casa Albă, sub conducerea lui Trump, a cunoscut un număr neobișnuit de mare de demiteri și demisii.

Tillerson a fost concediat în martie 2018, în timp ce Kelly a demisionat la finalul aceluiași an.

Unii foști angajați ai Casei Albe au prezentat o imagine a haosului din guvern în rapoarte confidențiale și cărți în care au fost făcute unele dezvăluiri.

Haley a decis să-și încheie misiunea la Națiunile Unite în New York, la sfârșitul lui 2018. Circulau zvonuri despre ambițiile ei politice, fiind multe speculații că ar intenționa să candideze la Casa Albă, notează DPA.

Trump a postat duminică un mesaj pe Twitter în care i-a urat „noroc” fostei ambasadoare Haley, înainte de lansarea cărții.

 

Președintele Assad asigură că vor fi mulți candidați la prezidențialele din 2021

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a asigurat că alegerile prezidențiale din 2021 vor fi deschise tuturor celor care vor dori să candideze și că vor fi numeroși concurenți în cursa pentru președinție, într-un interviu difuzat, luni, de televiziunea rusă RT, relatează Reuters.

„Ultima dată am fost trei (candidați), iar de această dată, desigur, vom fi cât de mulți se va dori să fie nominalizați. Vor fi mulți nominalizați”, a afimat Assad.

Liderul sirian a făcut referire la scrutinul prezidențial desfășurat în Siria, în 2014, la care a avut doi contracandidați și pe care l-a câștigat cu un scor zdrobitor. Oponenții săi au calificat, în schimb, drept „farsă” acele alegeri, în urma cărora Assad a obținut un nou mandat de șapte ani.

Afirmațiile lui Bashar al-Assad survin în contextul în care reprezentanți ai guvernului sirian și ai opoziției s-au reunit la sfârșitul lui octombrie, la sediul ONU din Geneva, pentru lansarea comitetului însărcinat cu revizuirea Constituției țării.

Revizuirea Constituției este un element central al Rezoluției 2254, adoptată în decembrie 2015 - acum aproape patru ani - de Consiliul de Securitate al ONU și care mai prevede organizarea de alegeri sub egida Națiunilor Unite în Siria, unde continuă conflictul soldat cu peste 370.000 de morți, începând din 2011.

 

Neil Young vrea să devină cetățean american pentru a putea vota în 2020

Celebrul rocker canadian Neil Young a început demersurile pentru obținerea cetățeniei americane pentru a putea vota la viitoarele alegeri prezidențiale din 2020, însă faptul că acesta consumă marijuana complică acest proces, se indică pe site-ul său, potrivit AFP.

Cu puțin înainte de împlinirea vârstei de 74 de ani, cântărețul-compozitor a povestit într-un articol publicat vineri pe site, că deși a trecut testul pentru obținerea cetățeniei americane, răspunzând „sincer” la numeroasele întrebări care i s-au pus, va trebui să mai dea un test, deoarece consumă marijuana.

Autoritățile americane au indicat în luna aprilie că potențialii cetățeni nu pot fi implicați în „anumite activități legate de marijuana”, chiar dacă aceasta este legală în statul lor sau în țara lor de origine, așa cum este cazul în Canada, a scris artistul.

În 2018, cântărețul, care îl susținea mai degrabă pe democratul Bernie Sanders, l-a împiedicat pe Donald Trump să-i folosească hitul „Rockin in the Free World” pentru a-și lansa campania, până când acesta nu îi va cere permisiunea.

Legenda rock-ului, care va împlini 74 de ani pe 12 noiembrie, și-a lansat în octombrie ultimul său album intitulat „Colorado”.

 

Turcia a început expulzarea militanților jihadiști capturați

Turcia a început expulzarea militanților capturați din gruparea Stat Islamic (SI), a anunțat luni postul de televiziune TRT Haber, după ce ministrul de interne turc Süleyman Soylu a avertizat săptămâna trecută că Ankara va începe această operațiune chiar dacă deținuților respectivi le-au fost revocate cetățeniile, transmite Reuters.

Ministerul de Interne turc a precizat că un american din SI a fost expulzat, iar alți șapte jihadiști „de origine germană” vor fi expulzați joi.

„Un terorist străin american a fost deportat din Turcia, după ce au fost finalizate toate demersurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne turc, Ismail Catakli.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri că în închisorile din Turcia se află 1.201 deținuți membri ai SI.

Ankara a lansat în luna octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva milițiilor kurde YPG, în urma unei decizii a președintelui american Donald Trump de a retrage trupele SUA din regiune. Campania a stârnit numeroase temeri privind soarta prizonierilor jihadiști în regiune.

Milițiile YPG sunt principala componentă a Forțelor Democrate Siriene (SDF), care au fost un aliat important al SUA în victoria asupra Statului Islamic în regiune, și au ținut mii de jihadiști în închisori din nordul Siriei.

Turcia, care consideră YPG drept grupare teroristă având legături cu militanții kurzi insurgenți de pe teritoriul său, a promis că va combate Statul Islamic cu aliații săi. Ankara a făcut apel în mod repetat la țările europene să își primească înapoi cetățenii care au luptat alături de jihadiști.

 

Incendii, jafuri și atacuri asupra unor locuințe în mai multe orașe din Bolivia

Turbulențele s-au extins duminică noaptea spre luni în mai multe orașe din Bolivia, după demisia președintelui țării, Evo Morales, înregistrându-se incendii, jafuri și atacuri asupra unor case, precum cel survenit, potrivit unor informații, chiar la o locuință a fostului lider, transmite EFE.

În La Paz, El Alto și Cochabamba, printre alte principale orașe din țară, s-au înregistrat incidente, în timp ce mulți cetățeni solicită prin intermediul rețelelor sociale ajutorul poliției și forțelor armate.

Denunțurile privind jafuri și incendii se produc mai ales în El Alto, unul din bastioanele politice ale lui Evo Morales, și în cartiere din La Paz.

Cel mai atacat loc din La Paz, unde se află și sediul guvernului bolivian, este zona de sud, unde în ultimele săptămâni s-a resimțit cel mai puternic o grevă cetățenească împotriva realegerii lui Morales.

Primăria orașului a reclamat faptul că o mulțime a incendiat 15 autobuze ale serviciului municipal de transport care se aflau într-o autobază din cartierul Kupillani.

De asemenea, a denunțat că „șoferi și oameni mobilizați de deputați și lideri” ai Mișcării spre Socialism (MAS) a lui Evo Morales au intrat într-o unitate a transportului public din Huayllani, alt cartier din sudul orașului, „și au început să dea foc la autobuze”.

Locuitori din zona sudică a orașului La Paz s-au plâns pe rețelele sociale că grupuri violente sunt prezente pe străzile din mai multe cartiere aruncând cu pietre în case și vehicule și jefuind unele magazine, fără ca poliția să intervină.

În El Alto au fost afectate o sărbătoare populară și mai multe magazine.

„În fața atacului unor grupuri violente organizate, fac din nou un apel susținut la

Bolivia se confruntă cu o criză politică și socială din 20 octombrie, ziua când au avut loc alegeri generale, moment când au început să apară suspiciuni de fraudă pentru favorizarea realegerii lui Morales în funcția de președinte pentru un al patrulea mandat, până în 2025.

Morales a anunțat duminică noi alegeri, după peste două săptămâni de greve ale cetățenilor împotriva fraudei și confruntări între opozanți și susținătorii săi, dar și de revolte ale poliției în ultimele două zile.

Cu câteva ore înainte, un raport al Organizației Statelor Americane (OSA) a avertizat cu privire la grave nereguli la alegerile generale din Bolivia.

 

Vânzările auto au scăzut cu 4% în octombrie, a 16-a lună de declin în China

Piața auto chineză - cea mai mare din lume - a înregistrat și în octombrie o scădere a vânzărilor de 4%, fiind a 16-a lună consecutivă de declin, după un recul de 5,2% în septembrie și de 6,9% în august, arată datele publicate luni de Asociația Producătorilor Auto din China (CAAM), transmite Reuters.

Luna trecută, s-au livrat în China 2,284 milioane de vehicule. În urma reducerii subvențiilor la achiziționarea de automobile electrice și hibride, vânzările pe acest segment au coborât cu 45,6% în octombrie, după un declin de 34,2% în septembrie, a patra lună consecutivă de scădere. CAAM se așteaptă ca anul acesta livrările de vehicule electrice și hibride să crească, dar într-un ritm mai lent, la 1,5 milioane, față de 1,6 milioane previzionate anterior.

Septembrie și octombrie, cunoscute ca „septembrie de aur și octombrie de argint” de specialiștii auto chinezi, sunt percepute ca perioadele de vârf ale sezonului pentru vânzări, clienții revenind în mod tradițional să facă achiziții după perioada verii.

„Există un decalaj între vânzările de până acum și nivelul de anul trecut, deci conform tendinței am putea înregistra la finalul anului o scădere a livrărilor de automobile electrice și hibride”, a apreciat Chen Shihua, asistent al secretarului general al CAAM.

În iulie, Asociația Producătorilor Auto din China estima că piața auto a țării va înregistra anul acesta un declin al vânzărilor de 5%, la 26,68 milioane de vehicule. Anul trecut, livrările au totalizat 22,35 milioane, în scădere cu 5,8% față de 2017. A fost primul declin pe piața auto chineză din ultimii 28 de ani.

Ceea ce se întâmplă în China nu este decât o reflectare a situației la nivel mondial, unde creșterea prețurilor, tensiunile politice, scăderea apetitului pentru automobilele diesel și noile servicii de car-sharing încep să reducă cererea de automobile pe piețe precum Marea Britanie și SUA. În condițiile în care și ultima mare speranță, China, începe să dea semne de scădere a vânzărilor, industria auto mondială ar putea fi deja în recesiune, avertizează analiștii.

 

Guvernul de la Santiago acceptă modificarea Constituției Republicii Chile

Guvernul de la Santiago a acceptat una din principalele revendicări ale protestatarilor din ultimele trei săptămâni, anunțându-și duminică acordul pentru modificarea Constituției Republicii Chile, transmite AFP.

„Apreciem că este o sarcină care trebuie îndeplinită cu gândul la țară”, a declarat ministrul de interne, Gonzalo Blumel.

Anunțul a fost făcut după o reuniune a președintelui chilian Sebastian Pinera cu liderii partidelor de dreapta și centru-dreapta care se arătaseră reticenți față de amendamentele la Constituția moștenită de la dictatura generalului Augusto Pinochet din perioada 1973-1990.

Blumel a apreciat că formula optimă pentru reformă este convocarea unei adunări constituante bazate pe „o largă participare a populației”, urmată de un referendum pentru ratificare.

După 24 de zile de manifestații care a`u degenerat de mai multe ori în violențe, mișcarea populară din Chile și adoptarea unei noi Constituții sunt susținute, potrivit mai multor sondaje de opinie, de 75% din cetățeni.

Constituția chiliană actuală este în vigoare din 1980; ulterior, au fost aduse 200 de amendamente privind peste 40 de articole, a subliniat Pinera într-o convorbire publicată sâmbătă de ziarul El Mercurio. Șeful statului a afirmat că pregătește deja un proiect de modificare a legii fundamentale.

Printre modificările luate în considerare se numără „o definiție mai bună ale drepturilor individuale și modalitățile de a impune respectarea acestora”, precum și precizarea obligațiilor statului și stabilirea unor mecanisme mai bune pentru participarea cetățenilor, a precizat președintele.

La câteva zile după ce Pinera a ajuns la putere, în martie 2018, guvernul de la Santiago a anunțat că nu va permite dezbaterea unui proiect de lege trimis Congresului de fosta președintă, socialista Michelle Bachelet, în vederea modificării Constituției. Proiectul prevedea inviolabilitatea drepturilor omului, drepturile la sănătate și educație și egalitatea salarială între bărbați și femei.

Protestele din Chile au izbucnit pe 18 octombrie, fiind declanșate de creșterea prețului biletelor de metrou. Violențele s-au soldat cu 20 de morți și aproximativ 1000 de răniți. Manifestanții au condamnat inegalitățile sociale legate de educație, sănătate și pensii; unii au cerut și convocarea unei adunări constituante.

 

Nikki Haley afirmă că foști membri ai personalului de la Casa Albă i-au cerut să-l submineze pe Trump

Fosta ambasadoare a SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a afirmat că foști membri ai personalului de la Casa Albă i-au cerut să-l submineze pe președintele american Donald Trump, au indicat, duminică, media americane, relatează dpa.

Fostul secretar de stat Rex Tillerson și John Kelly, fost șef de cabinet al președintelui Trump, intenționau să o recruteze pe Haley pentru a-i ajuta să-i submineze autoritatea președintelui Trump în încercarea de a „salva țara”, a scris, potrivit The Washington Post, fosta ambasadoare Haley, într-o nouă carte care urmează să fie publicată marți în SUA.

„A submina un președinte este într-adevăr un lucru periculos și este împotriva Constituției și împotriva a ceea ce vor americanii”, a declarat duminică fosta ambasadoare a SUA la ONU într-un interviu difuzat de CBS.

Dacă a-i oferi președintelui „cea mai bună și mai sinceră consultanță juridică și etică din tot guvernul, astfel încât el să poată lua o decizie în cunoștință de cauză înseamnă că «lucrezi împotriva lui Trump», atunci da, mă declar vinovat”, a scris John Kelly într-un răspuns dat cotidianului The Washington Post.

Casa Albă, sub conducerea lui Trump, a cunoscut un număr neobișnuit de mare de demiteri și demisii.

Tillerson a fost concediat în martie 2018, în timp ce Kelly a demisionat la finalul aceluiași an.

Unii foști angajați ai Casei Albe au prezentat o imagine a haosului din guvern în rapoarte confidențiale și cărți în care au fost făcute unele dezvăluiri.

Haley a decis să-și încheie misiunea la Națiunile Unite în New York, la sfârșitul lui 2018. Circulau zvonuri despre ambițiile ei politice, fiind multe speculații că ar intenționa să candideze la Casa Albă, notează DPA.

Trump a postat duminică un mesaj pe Twitter în care i-a urat „noroc” fostei ambasadoare Haley, înainte de lansarea cărții.

 

Președintele Assad asigură că vor fi mulți candidați la prezidențialele din 2021

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a asigurat că alegerile prezidențiale din 2021 vor fi deschise tuturor celor care vor dori să candideze și că vor fi numeroși concurenți în cursa pentru președinție, într-un interviu difuzat, luni, de televiziunea rusă RT, relatează Reuters.

„Ultima dată am fost trei (candidați), iar de această dată, desigur, vom fi cât de mulți se va dori să fie nominalizați. Vor fi mulți nominalizați”, a afimat Assad.

Liderul sirian a făcut referire la scrutinul prezidențial desfășurat în Siria, în 2014, la care a avut doi contracandidați și pe care l-a câștigat cu un scor zdrobitor. Oponenții săi au calificat, în schimb, drept „farsă” acele alegeri, în urma cărora Assad a obținut un nou mandat de șapte ani.

Afirmațiile lui Bashar al-Assad survin în contextul în care reprezentanți ai guvernului sirian și ai opoziției s-au reunit la sfârșitul lui octombrie, la sediul ONU din Geneva, pentru lansarea comitetului însărcinat cu revizuirea Constituției țării.

Revizuirea Constituției este un element central al Rezoluției 2254, adoptată în decembrie 2015 - acum aproape patru ani - de Consiliul de Securitate al ONU și care mai prevede organizarea de alegeri sub egida Națiunilor Unite în Siria, unde continuă conflictul soldat cu peste 370.000 de morți, începând din 2011.

 

Neil Young vrea să devină cetățean american pentru a putea vota în 2020

Celebrul rocker canadian Neil Young a început demersurile pentru obținerea cetățeniei americane pentru a putea vota la viitoarele alegeri prezidențiale din 2020, însă faptul că acesta consumă marijuana complică acest proces, se indică pe site-ul său, potrivit AFP.

Cu puțin înainte de împlinirea vârstei de 74 de ani, cântărețul-compozitor a povestit într-un articol publicat vineri pe site, că deși a trecut testul pentru obținerea cetățeniei americane, răspunzând „sincer” la numeroasele întrebări care i s-au pus, va trebui să mai dea un test, deoarece consumă marijuana.

Autoritățile americane au indicat în luna aprilie că potențialii cetățeni nu pot fi implicați în „anumite activități legate de marijuana”, chiar dacă aceasta este legală în statul lor sau în țara lor de origine, așa cum este cazul în Canada, a scris artistul.

În 2018, cântărețul, care îl susținea mai degrabă pe democratul Bernie Sanders, l-a împiedicat pe Donald Trump să-i folosească hitul „Rockin in the Free World” pentru a-și lansa campania, până când acesta nu îi va cere permisiunea.

Legenda rock-ului, care va împlini 74 de ani pe 12 noiembrie, și-a lansat în octombrie ultimul său album intitulat „Colorado”.

 

Turcia a început expulzarea militanților jihadiști capturați

Turcia a început expulzarea militanților capturați din gruparea Stat Islamic (SI), a anunțat luni postul de televiziune TRT Haber, după ce ministrul de interne turc Süleyman Soylu a avertizat săptămâna trecută că Ankara va începe această operațiune chiar dacă deținuților respectivi le-au fost revocate cetățeniile, transmite Reuters.

Ministerul de Interne turc a precizat că un american din SI a fost expulzat, iar alți șapte jihadiști „de origine germană” vor fi expulzați joi.

„Un terorist străin american a fost deportat din Turcia, după ce au fost finalizate toate demersurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne turc, Ismail Catakli.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri că în închisorile din Turcia se află 1.201 deținuți membri ai SI.

Ankara a lansat în luna octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva milițiilor kurde YPG, în urma unei decizii a președintelui american Donald Trump de a retrage trupele SUA din regiune. Campania a stârnit numeroase temeri privind soarta prizonierilor jihadiști în regiune.

Milițiile YPG sunt principala componentă a Forțelor Democrate Siriene (SDF), care au fost un aliat important al SUA în victoria asupra Statului Islamic în regiune, și au ținut mii de jihadiști în închisori din nordul Siriei.

Turcia, care consideră YPG drept grupare teroristă având legături cu militanții kurzi insurgenți de pe teritoriul său, a promis că va combate Statul Islamic cu aliații săi. Ankara a făcut apel în mod repetat la țările europene să își primească înapoi cetățenii care au luptat alături de jihadiști.

 

Lasă un comentariu