MAPN ANUNȚĂ CĂ ROMÂNIA VA ACHIZIȚIONA CINCI NOI AVIOANE F-16A

Distribuie pe:

România va achiziționa cinci noi avioane F-16 de la Guvernul Republici Portugheze, potrivit unui proiect de lege avizat, joi, de Guvern, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Potrivit sursei citate, “Guvernul României a avizat, în ședința de joi, proiectul de lege pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene cuprinse în etapa de tranziție inițială a concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului «Avion multirol al Forțelor Aeriene»“.

Propunerea legislativă va fi transmisă Parlamentului, cu solicitarea de a fi dezbătută și adoptată în procedură de urgență.

“Conform documentului, Guvernul României va atribui Guvernului Republicii Portugheze contractul de achiziție a cinci avioane F-16 A din excedent, a unui pachet de bunuri și servicii care include și modernizarea avioanelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, elemente de suport logistic și instruirea personalului tehnic ingineresc. De asemenea, vor fi atribuite Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS, pentru achiziționarea pachetului de bunuri și servicii complementar celui de mai sus. Atribuirea contractelor se va face cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare. Semnatarul contractelor de atribuire va fi, din partea părții române, Ministerul Apărării Naționale”, se precizează în comunicatul MApN.

Oficialii MApN susțin că cele cinci aeronave vor avea aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor avioanelor F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

Totodată, MApN arată că “implementarea contractelor prevăzute în proiectul de lege va permite creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc și crearea, la nivelul Forțelor Aeriene Române, a capabilității de reparații capitale pentru motoarele ce echipează aeronavelor F-16, ceea ce va conduce la creșterea disponibilității flotei, precum și la scăderea costurilor de mentenanță”.

“Această soluție asigură, de asemenea, și premisele implicării industriei naționale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță, a reparațiilor capitale la motoare și modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României, aspect care va contribui la consolidarea și menținerea capabilității aeriene operaționale”, se mai arată în comunicat.

Din lotul de cinci aeronave, primele patru vor sosi în anul 2020, iar ultimul în anul 2021. Cele cinci aeronave F-16 se vor alătura celor 12 care execută deja serviciul de poliție aeriană național și NATO.

Lasă un comentariu