PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ, DR. DORIN FLOREA: “MOMENTE UNICE, ÎNCĂRCATE DE O PUTERNICĂ VIBRAȚIE...”

Distribuie pe:

- Vino, duminică, 1 Decembrie, de la ora 18, cu steagul tău, să sărbătorim, ÎMPREUNĂ, Ziua Națională a României, în centrul municipiului!”... Am citat din apelul pe care îl adresați târgumureșenilor, chemându-I la sărbătoarea celui de al 101-lea an al României Mari. Care este, pentru dumneavoastră, cea mai pregnantă amintire despre manifestările care au marcat, la Târgu-Mureș, această oră astrală” a istoriei noastre naționale?

- Îmi aduc aminte de cea dintâi manifestare de 1 Decembrie, desfășurată în piața publică, în aer liber, după ce, ani la rând, a fost organizată în Palatul Culturii, spațiu ce s-a dovedit neîncăpător pentru un eveniment de asemenea anvergură. Era un 1 Decembrie (anul 2000 - n.n.) friguros, dar nu la fel ca cel din 1918. Evenimentul de seară se transmitea, în direct, la un post local de televiziune. În piață erau doar câteva sute de oameni.

- V-a surprins această prezență?

- Eram, mai degrabă, mâhnit... Gândul m-a dus la bunicul meu și la relatările lui despre atmosfera de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la care el a participat, alături de zeci de mii de români, mulți dintre ei veniți acolo pe jos...

- Et in Arcadia ego”... Ați avut parte, în cele din urmă, de momente de maximă intensitate și bucurie.

- Da. Îmi amintesc că am urcat pe scenă, cuprins de emoția zilei, alături de interpreta târgumureșeană Dorina Oprea, care interpreta renumita piesă “Pe Câmpia Libertății”. Mi-am început discursul și...

- ...Și, parafrazând, au venit târgumureșenii toți ca unul”...

- Spre surprinderea și bucuria mea, în Piața Victoriei din Târgu-Mureș, au început să se reverse pâlcuri-pâlcuri de oameni, să celebreze, în stradă, Ziua Națională a României. Acesta este motivul pentru care, cu prilejul fiecărei manifestări de 1 Decembrie, le mulțumesc târgumureșenilor că nu m-au lăsat singur. Sunt momente unice, încărcate de o puternică vibrație, pe care nu am să le uit niciodată și pe care le retrăiesc, cu aceeași emoție, an de an, de Ziua Națională a României.

- Cu ce gânduri întâmpinați... întâiul 1 Decembrie din cel de-al doilea Centenar, în care am pășit?

- Mi-ar plăcea să-i văd pe liderii politici români că se comportă ca și cum în fiecare zi este Ziua Națională a României, prin gesturi și decizii benefice țării. Și aș mai face o remarcă: paradele militare, etalarea armelor, avioanelor, tancurilor, mașinilor de război contrastează cu mesajele de pace, armonie și libertate, atât de des promovate în toată lumea. Cred că de Ziua Națională, ar fi mult mai important să ne promovăm valorile și aș acorda importanță majoră organizării de manifestări dedicate acestei zile peste tot în lume unde locuiesc și muncesc români.

- Reamintind concitadinilor noștri că Primăria le dăruiește 1.000 de steaguri tricolore, pentru a marca, duminică, în Piața Victoriei, Ziua de 1 Decembrie, am remarcat faptul că, în mesajul dumneavoastră cuvântul ÎMPREUNĂ” este scris cu majuscule. De ce această subliniere?

- Pentru că îi am în vedere pe TOȚI târgumureșenii, iar ei știu foarte bine ce înseamnă ÎMPREUNĂ...

 

Lasă un comentariu