MARE ATENȚIE LA MODUL ÎN CARE SUNT FOLOSITE SOBELE DE ÎNCĂLZIT! INTOXICAȚIA CU MONOXID DE CARBON

Distribuie pe:

Odată cu vremea rece, apare tot mai des pericolul de intoxicație cu monoxid de carbon (CO), un gaz inodor (fără miros), incolor și insipid (fără gust), ce nu poate fi detectat.

Potrivit NewsMed.ro, monoxidul de carbon este un gaz asfixiant foarte toxic, care se fixează pe hemoglobină și pe enzimele din lanțul respirator la nivel celular. Intoxicarea apare atunci când se inhalează destul monoxid de carbon, încât acesta începe să înlocuiască oxigenul transportat de sânge.

Fenomenul se petrece deoarece moleculele de monoxid de carbon se atașează de celulele roșii din sânge de 250 de ori mai puternic decât cele de oxigen. În timp ce oxigenul din sânge este înlocuit de monoxidul de carbon, țesuturile și organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot funcționa normal.

Cauze

Intoxicațiile cu monoxid de carbon apar cel mai adesea din cauza defecțiunilor la aparate de încălzire cu combustie, precum sobă, șemineu, aragaz, radiator cu petrol, grătare ori autovehicule în funcționare în încăperi închise.

Nivelul redus de oxigen conduce la o ardere incompletă a gazului, astfel încât în încăpere este degajat monoxid de carbon. Una din cele mai frecvente cauze ale intoxicării cu monoxid de carbon sunt instalațiile de încălzire cu combustie, insuficient ventilate.

Simptome

Atenție, simptomele intoxicației cu monoxid de carbon sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Dacă aveți dureri de cap, amețeli, stări de greață și dureri de piept, nu vă grăbiți să beți un ceai și să luați un antiviral. Verificați mai întâi dacă stările de rău dispar sau nu la aer curat. Dacă vă simțiți rău doar în casă (sau în alt mediu închis), verificați instalația de gaze.

O concentrație foarte mare de monoxid de carbon vă pune viața în pericol, fiind de ajuns doar câteva minute de expunere pentru a suferi un atac cerebral, un infarct, pierderea memoriei și, în cele din urmă, decesul.

La expunere redusă la monoxidul de carbon apar dureri de cap și amețeli, la o expunere medie - dureri de cap persistente cu senzația de zvâcnire, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinite, scăderea forței musculare și tulburări de vedere, iar la o expunere ridicată - tentă vișinie a pielii, convulsii, comă și deces. În cazul femeilor însărcinate, intoxicația cu monoxid de carbon poate afecta ireversibil fătul.

În funcție de durata de expunere, o concentrație de doar 0,1% de CO în aer duce la deces într-o oră, o concentrație de 1% - deces în 15 minute, iar o concentrație de 10% omoară imediat.

Primul ajutor

În cazul în care o persoană este intoxicată cu monoxid de carbon, primul ajutor constă în scoaterea acesteia din camera expusă (fără ca salvatorul să se expună la pericol), aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor, apelarea la 112, cu precizarea că este necesar un aparat de respirat cu oxigen (oxigenul fiind singurul antidot împotriva intoxicației cu monoxid de carbon).

Până la venirea ajutorului specializat, persoanei afectate i se poare face masaj cardiac și respirație artificială.

Prevenire

Pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon este necesar să verificăm frecvent flacăra aragazului, care trebuie să fie albastră. Dacă flacăra este portocalie, dacă pereții sau mobila de lângă aragaz prezintă zone decolorate, dacă aerul din încăpere este mai condensat, trebuie luate măsuri urgente.

Desigur, instalațiile de gaz vor fi verificate, exclusiv de către personal calificat, ori de câte ori este nevoie, iar instalațiile improvizate sunt absolut interzise.

Lasă un comentariu