PRINCIPELE BETHLEN GÁBOR VA AVEA STATUIE LÂNGĂ CETATEA MEDIEVALĂ

Distribuie pe:

O statuie din bronz a principelui Bethlen Gábor, realizată de sculptorul Harmath Istvan Sandor, va fi amplasată în Piața Bernady Gyorgy, lângă Cetatea Medievală, după ce municipalitatea a anunțat, în ianuarie anul trecut, finalizarea concursului de soluții artistice pentru “Grup statuar Școala Ardeleană” și “Statuia Bethlen Gabor”, concurs aprobat prin HCL 278/2017.

Exprimându-și satisfacția pentru această reușită, deputatul UDMR dr. Vass Levente a publicat, sâmbătă, pe pagina sa de socializare, un film intitulat “Să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci prin faptă și adevăr. Așa vom cunoaște că suntem din adevăr”, un citat din Sfântul Apostol Ioan.

Filmul a adunat peste 2.500 de vizualizări, deputatul primind felicitări și aprecieri pentru susținerea acestui proiect. “Nu putem face întotdeauna ceea ce trebuie, dar trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate”, a postat scriitorul și publicistul mureșean Káli István, exprimându-și speranța că statuia va fi cât de curând instalată pe soclu.

Bethlen Gábor (1580 - 1629) a fost principe al Transilvaniei, în perioada 1613- 1629 și, începând cu 1619 - lider al mișcării antihabsburgice din estul și nordul Ungariei, în contextul Războiului de Treizeci de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German. Iubitor și susținător al artei și culturii, autor el însuși al unor imnuri ce propovăduiau aspecte legate de credința lui calvinistă, multe dintre activitățile sale au fost dictate de dorința de a favoriza răspândirea culturii protestante, inclusiv prin înființarea unei academii ad-hoc. Istoricii îl prezintă drept una dintre cele mai originale personalități ale secolului său: în ciuda credinței calviniste, el n-a încercat niciodată să limiteze libertatea religioasă a supușilor săi. (sursa și foto - wikipedia.org.)

Lasă un comentariu