EMISIUNI NUMISMATICE: ISTORIA AURULUI - MONEDA DE 50 LEI

Distribuie pe:

Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 1 decembrie 2019, o monedă din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 de lei cu milesimul 1922, și o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 de lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri - Ion I.C. Brătianu.

Aversul monedei din aur redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 de lei cu milesimul 1922, inscripția “ROMANIA”, valoarea nominală “10 LEI”, anul de emisiune “2019” și stema României, iar reversul redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 de lei, cu milesimul 1922, și inscripția pe două rânduri “ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922”.

Tirajul pentru moneda din aur este de 1.000 de bucăți, iar prețul de vânzare, (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare) este de 440 lei pentru o monedă.

DESĂVÂRȘIREA MARII UNIRI - I.C. BRĂTIANU

Bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 de lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri - Ion I.C. Brătianu, va avea un tiraj de 30.000 de bucăți, iar prețul de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare) este de 150 de lei pentru o bucată.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv “ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

Tot pe avers mai sunt imprimate stema României, denumirea băncii centrale “BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR, iar reversul redă o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaților a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei și, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I.

Lansarea în circuitul numismatic a monedei din aur și a bancnotei aniversare se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Pentru rezervarea celor două piese numismatice în vederea achiziționării, se poate utiliza formularul publicat pe site-ul oficial al Băncii Naționale - www.bnr.ro.

Lasă un comentariu