PREMIERĂ: GÂSCA DE ZĂPADĂ A AJUNS ȘI ÎN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță că o gâscă de zăpadă, pasăre specifică Americii de Nord și semnalată în vestul Europei doar ca apariție accidentală, a fost observată pe o insulă de pe Dunăre, în județul Brăila.

Biologii SOR au reușit să observe și să documenteze cu fotografii un exemplar de gâscă de zăpadă (anser caerulescens) în România, la o acțiune de monitorizare de gâște sălbatice din Insula Mare a Brăilei, în cadrul proiectului “Conservarea gâștei cu gât roșu pe toată ruta globală de migrație”, finanțat prin programul LIFE al Comisiei Europene.

“Noi aveam de monitorizat sectorul din Insula Mare a Brăilei și căutam stolurile de gâște pentru a număra exemplarele de gâscă cu gât roșu (branta ruficollis). Era normal să ne sară în ochi gâsca de zăpadă, care este albă și extrem de vizibilă într-un stol care se hrănea pe câmp. Erau acolo și gârlițe mari și gâște cu gât roșu, dar am văzut exemplarul alb și, inițial, am crezut că este vorba despre o altă specie. Am urmărit prin lunetă pasărea și am comparat caracterele de determinare cu cele din determinatorul de păsări. Era clar că avem de-a face cu primul exemplar de gâscă de zăpadă care a ajuns în România”, afirmă specialiștii SOR.

Potrivit acestora, gâsca de zăpadă a fost identificată în prima acțiune din sezonul rece 2019-2020 pe care SOR o dedică monitorizării gâștelor în proiectul “Conservarea gâștei cu gât roșu pe toată ruta globală de migrație”, ce are ca țintă gâsca cu gât roșu, specie care cuibărește în Siberia, dar iernează în România, Bulgaria și Ucraina.

Gâsca de zăpadă nu este o pasăre care să ajungă în România! Ea cuibărește în America de Nord și Canada și migrează pentru a ierna în sudul Americii de Nord. Unele exemplare, însă, ajung accidental și în vestul Europei, duse de vânturi puternice sau de furtuni. Mai multe exemplare au fost semnalate în Marea Britanie, Olanda sau Danemarca, dar niciodată la noi în țară.

“Nu știm cu exactitate cum a ajuns acest exemplar la noi. Poate fi un exemplar care a ajuns accidental la noi, dar poate fi și un exemplar care să fi scăpat dintr-o colecție.

Ne-am uitat prin lunetă mai mult timp, am făcut și fotografii, pentru a încerca să vedem dacă pasărea are inele color pe picioare. Crescătorii și colecționarii își marchează cu inele exemplarele pe care le au. Exemplarul observat de noi nu are niciun astfel de inel”, afirmă reprezentanții SOR.

În România cuibărește o singură specie de gâscă sălbatică - gâsca de vară, care vine din Siberia și Peninsula Scandinavă, dar nu din America”, mai susțin ornitologii.

Lasă un comentariu