“ASTRA REGHINEANĂ ȘI MAREA UNIRE”

Distribuie pe:

În 28.11.2019, la Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin, în prezența a numeroși iubitori de cultură și istorie, a avut loc conferința cu tema “Astra Reghineană și Marea Unire”, eveniment organizat de biblioteca municipală în colaborare cu Primăria și Consiliul local Reghin, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor C.A.R.P. Reghin, Despărțământul  Reghin al ASTREI, sub coordonarea prof. dr. Florin Bengean, managerul bibliotecii.

Desfășurat în pragul sărbătorilor de iarnă, evenimentul marchează cel mai important eveniment istoric din istoria poporului român, marea unire din 1918, precum și rolul Astrei în înfăptuirea acesteia. Despre rolul acesteia, și în special al Astrei reghinene, a vorbit prof. dr. Florin Bengean, evidențiind contribuția fruntașilor reghineni la Marea Adunare de la Alba Iulia. Istoria confirmă că ASTRA a fost o veritabilă tribună de afirmare și consolidare a conștiinței unității naționale, a luptei pentru unirea tuturor românilor într-un stat național unitar. ASTRA (Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român) a militat încă de la înființarea ei, în 1861, pentru promovarea culturii românești, dorind ca lumina culturii să se reverse peste toți fiii poporului român. Prin campania de întărire a solidarității românești a devenit un bastion al luptei pentru afirmarea și apărarea identității naționale, pentru emanciparea și unitatea culturală, pentru libertatea și unitatea național-statală a tuturor românilor, contribuind la Marea Unire.

În continuare, domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș, a omagiat panoplia fruntașilor Astrei evidențiind, totodată, personalitatea compozitorului, scriitorului și jurnalistului George Sbârcea, care și-a făcut studiile la Reghin. Programul conferințelor a cuprins și un omagiu adus primului președinte al ASTREI  Reghin, Ioan Pop Maior, nepotul cărturarului Petru Maior, personalitate marcantă a epocii sale în Ținutul Reghinului și un mare filantrop, prezentat de către jurnalistul Robert Matei. Manifestarea culturală a continuat cu alocuțiuni susținute de delegația ASTREI Năsăud, cu care ASTRA reghineană are o îndelungată relație de prietenie și colaborare, și de Leon Stoica, președintele CARP.

A doua parte a evenimentului a cuprins momente artistice susținute de tânăra Andreea Petruț, interpreta Maria Neag și Corul Parohiei Ortodoxe ,,Petru și Pavel” din Reghin, dirijat de Dana Sebastian-Hârceagă, care au încântat publicul cu un buchet emoționant de melodii folclorice, patriotice și colinde. Ultima parte a serii a fost rezervată discuțiilor, părerilor  și socializării iubitorilor de cultură.

 

Lasă un comentariu