GEST PATRIOTIC EXEMPLAR AL PROF. UNIV. DR. THEODORA BENEDEK, DE ZIUA NAȚIONALĂ

Distribuie pe:

Prof. univ. dr. Theodora Benedek a ridicat în picioare consilierii locali din Târgu-Mureș, pentru cinstirea Imnului Național

Consilierul local PNL Theodora Bendek este președintele de ședință al Consiliului local al municipiului Târgu-Mureș, pentru următoarele trei luni.

În ședința din 28 noiembrie a legislativului târgumureșean, în prima ședință pe care a prezidat-o, Theodora Benedek a făcut un gest în premieră pentru istoria Consiliului local. În anticiparea Zilei Naționale a României, Theodora Benedek le-a făcut aleșilor locali o surpriză și i-a invitat să se ridice în picioare, pentru intonarea Imnului Național.

Este o premieră absolută în istoria recentă a Consiliului local din Târgu-Mureș, iar gestul patriotic al Theodorei Benedek merită cu atât mai mult subliniat.

Prof. univ. dr. Theodora Benedek a declarat că “mereu, înainte de 1 Decembrie, mă gândesc mai întâi la strămoșii mei din Banat, din familia Ionașiu, la acei oameni care au apărat granița de sud a civilizației europene, amenințată de turci. Bănățenii români au fost cei care au dat militari în celebrul Regiment româno-ilir, creat la 1775, din rândul cărora s-a ridicat generalul Ioan Dragalina, mort în Războiul de întregire, în 1916. După desființarea Regimentului, în anul 1871, din proprietățile fostei unități militare s-a creat, la Caransebeș, Comunitatea de Avere, din care s-au întreținut școlile românilor și viața culturală din Banat. Printre administratorii Comunității de avere s-au numărat și strămoșii mei, din familia Ionașiu, fapt cu care mă mândresc. Ei au fost elitele care au pregătit România Mare, prin Unirea de la 1918. Devotați patriei și neamului lor, bunicii mei s-au bucurat de prietenia oamenilor politici, cum a fost Octavian Goga, prim-ministru al României. Mama mea, Veturia Ionașiu, a fost fina Veturiei Goga, soția marelui poet Octavian Goga, prim-ministru al României în perioada interbelică. De la familia mea am moștenit dragostea pentru adevăr, dragostea pentru oameni, patriotismul, expresia sentimentului de apartenență la o comunitate, poate și opțiunea mea profesională, medic cardiolog, specialistul care se ocupă de inima oamenilor”, a spus reputatul medic Theodora Benedek, profesor universitar și șefă a Clinicii de Cardiologie din Târgu-Mureș.

Tatăl Theodorei Benedek, Nicolae Hintea, a fost inginer agronom, fiul unui învățător dintr-o familie mureșeană simplă.

Mama profesorului universitar Theodora Benedek s-a născut la Castelul din Ciucea, proprietatea lui Octavian Goga. “Dintre rudele dinspre bunica mea, Ana Ionașiu, sunt mândră de prestigioasa figură a marelui politician acad. Mircea Malița, ministru al învățământului și ministru adjunct în Ministerul de Externe pentru ONU. Ca și mine, mama a absolvit UMF Târgu-Mureș, dar la facultatea de farmacie. Chemarea de dascăl am moștenit-o probabil de la ambii mei bunici, tatăl mamei mele, ing. Ion Ionașiu fiind și el dascăl, cunoscut în comunitatea mureșeană, ca director al Liceului Silvic din Gurghiu, în anii `70”, spune, cu mândrie, prof. univ. dr. Theodora Benedek.

 

Lasă un comentariu