„UN NUME CE NE-A DAT NUME" - ZILELE ȘCOLII GIMNAZIALE „LIVIU REBREANU"

Distribuie pe:

Moto: Niciun paradis nu e frumos, ca acela pe care și-l zugrăvește omul în sufletul său." (Liviu Rebreanu)

În săptămâna ce precede Sărbătoarea sufletului românesc, 1 Decembrie, în fiecare an, mici și mari, sărbătorim cu bucurie Zilele școlii noastre, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu" din Târgu-Mureș.

Anul acesta s-au împlinit 134 de ani de la nașterea celui al cărui nume îl purtăm cu cinste, respect și prețuire, Liviu Rebreanu, nume pe care fosta Școală Generală Nr. 17, cea care își începea activitatea în septembrie 1976, l-a primit începând cu data de 1 septembrie 2005, mai întâi numindu-se Gimnaziul „Liviu Rebreanu", iar de la sfârșitul anului 2012, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu".

Astăzi, școala noastră este cea mai mare școală din județ, ca număr de copii, din toate cele 3 niveluri de învățământ: preșcolar, ciclul primar și cel gimnazial.

Dar performanțele noastre, implicarea și responsabilitatea sunt cele care ne fac cu adevărat mari.

Ca o încununare a Săptămânii Zilelor Școlii, atât de bogată în activități și proiecte, noi, cei din învățământul primar, am sărbătorit, așa cum ne place nouă mai mult, acest eveniment, prin cântec, dans, poezie și poveste. Activitatea artistică s-a desfășurat în sala de spectacole a Ansamblului „Mureșul" din Târgu-Mureș.

Cuvântul de deschidere al doamnei director Florica Gînța ne-a trezit sentimente de mândrie că am avut șansa, noi, toți elevii și dascălii, să învățăm și să ne desfășurăm activitatea într-o școală de referință a învățământului mureșean și, de ce nu, național, cu realizări pe măsura efortului tuturor partenerilor sociali implicați în actul de învățământ.

Proiecțiile „Un nume ce ne-a dat nume" și cea cuprinzând viața și activitatea mentorului școlii noastre, Liviu Rebreanu, pregătite și prezentate de domnul director adjunct, Morariu Codruț, ne-au familiarizat cu istoricul școlii noastre și ne-au trezit recunoștința pentru numele primit, nume pe măsura vieții și activității inegalabilului romancier transilvănean, lucru ce ne onorează, dar, în același timp, ne obligă.

Programul artistic pregătit de elevii ciclului primar al școlii noastre a fost diversificat, având în vedere faptul că pe lângă Zilele Școlii sărbătoream și Ziua Națională a României și am intrat deja și în atmosfera sărbătorilor de iarnă. El a cuprins, astfel, 3 secțiuni: Copiii au talent, Ne mândrim cu școala noastră, Cântăm România. Momentele artistice: În ritm de dans modern, Dans tematic (clasele a III-a A și B), prof. Nedelea Olimpia și Moldovan Maria, Ciuleandra, Dansul e normal la vârsta mea! (interpretare Gorea Răzvan), clasa a IV-a A, prof. Rotar Dorina, au arătat talentul, veselia interpretării, dar și capacitatea de a împleti tradiția dansului românesc cu bucuria și ritmurile dansului contemporan.

Odă bucuriei (interpretare vioară Tătărău Cristian, clasa a IV-a D), interpretare fluiere, clasele a IV-a F și G, momente pregătite de doamnele profesoare Toma Gabriela, Pop Eszter și Gall Klara au demonstrat talentul instrumental interpretativ al elevilor noștri, dar ne-a și reamintit că trebuie să fim mândri că facem parte din marea familie europeană, UE.

Momentul „Sunt elev la «Liviu Rebreanu» (cântec și dans)" prof. Durugy Viorica, ne-a impresionat prin mesajul educativ al versurilor și bucuria interpretării.

Lupul, iezii și vizorul (recitată de Butnaru Aida, Clasa a IV-a C), coordonatoare prof. Pop Oana, Poveste cu tâlc, prof. Paraschiva Alina, sunt momente artistice care ne-au demonstrat talentul interpretativ al poeziilor și textelor narative, scrise despre și pentru copii, pe care protagoniștii l-au demonstrat.

Răsai (interpretare cântec, Clasa a IV-a B), prof. Cuc Leontina, Haide mamă, haide tată (cântec, Clasa a III-a C), prof. Morariu Codruț, au emoționat prin mesajele educative profunde, de recunoștință față de părinți, față de mândra și frumoasa limbă română.

Impresionante au fost momentele cuprinse în secțiunea închinată Zilei Naționale a României, momente de înaltă trăire sufletească, românească: Bat clopote, cântând reîntregirea, colaj de cântece populare din toate zonele folclorice ale țării (clasele a III-a A și B), pregătite de doamnele profesoare Moldovan Maria și Nedelea Olimpia, Mândru că sunt roman (Clasa pregătitoare A și Clasa a II-a B, prof. Pogăcean Rucsana și Paraschiva Alina, Vatra fericirii (recitate de Deac Cristiana, Cocean Cristian, Curticăpean Adelina, Boitoș Natalia, Clasa a IV-a D), prof. Toma Gabriela, Povestea Unirii (scenetă, Clasa a IV-a C), prof. Pop Oana, Hai să-ntindem Hora mare, (clasele a IV-a C și D) prof. Pop Oana și Toma Gabriela.

Pe lângă talentul interpretativ, plăcerea de a participa la astfel de activități, de o asemenea amploare, micii „artiști" au demonstrat că au înțeles pe deplin semnificația evenimentelor sărbătorite și modul în care și ei pot să-și arate dragostea, prețuirea și respectul față de cei cărora le datorăm posibilitatea de a învăța într-o școală așa frumoasă, de a ne folosi dulcele grai românesc, într-o țară mare, cu un popor unit.

Cuvintele de mulțumire și apreciere ale doamnei director Gînța Florica, de la sfârșitul activității, ne onorează și ne demonstrează că putem fi un colectiv de cadre unite, care pot face lucruri frumoase pentru comunitate, școală, copii și părinți.

Și, cum altfel se putea încheia activitatea decât cu un colind frumos, interpretat de copii și dascăli, reuniți pe scena devenită acum neîncăpătoare a Ansamblului Mureșul:

„Noroc să deie Dumnezeu/ Noroc și bucurie, / La toată casa de români/ BELȘUG ȘI VESELIE!"

 

Lasă un comentariu