ROMÂNIEI, DE ZIUA EI! 1 DECEMBRIE 2019

Distribuie pe:

• „Definiția mea este: Petre Țuțea românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință. Și convingerea mea este că suferința rămâne totuși cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu. Vlad Țepeș are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei, pe cel mai mare voievod român, pe Ștefan Cel Mare. Cu armele. Și are meritul că l-a și bătut. Și are mai ales meritul că a coborât morala absolută prin țepele puse în ... fund, la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap și ți-era frică să n-o furi tu de la tine. Ăsta-i voievod absolut, Vlad Țepeș. Păi fără asta, istoria românilor e o pajiște cu miei".

Petre Țuțea (6 octombrie 1902-1991), eseist, filosof, economist, deținut politic, 15 ani de detenție comunistă

***

• „Patriotul adevărat" este acela care vede binele din jurul său și care știe să depășească interesele sale personale și să-și dăruiască viața binelui obștesc. El trebuie să respingă orice uneltire dușmănoasă împotriva poporului și țării sale; El trebuie să fie conștient că „dragostea de țară" este o expresie a conștiinței naționale, a dragostei față de glia strămoșească, a muncii serioase și disciplinate pentru propășirea și binele neamului său.

Vasile Coman (1912-1992), Episcop de Oradea.

***

• „Patria" este pământul plămădit cu sângele și întărit cu oasele înaintașilor. Pentru ca să fie „patrie", trebuie mai întâi să fie religia strămoșilor, sfânta cuminicătură a sufletelor calde, adorație a acelora care au fost și nu mai sunt decât țărână și oase.

Barbu Ștefănescu Delavrancea (1858-1918), scriitor, dramaturg, orator, critic roman

***

• „Cinstește patria la fel cum cinstești pe părinții tăi. Mama fiecăruia este deosebită, dar mama comună a tuturor este patria. Nimic nu este mai plăcut ca patria".

Sf. Vasile cel Mare (330-379), Migne P.G. 37, 32,

Arhiepiscop al Cezarei Capadociei, doctor al Bisericii răsăritene.

***

• „Patria"... Eu n-o slăvesc ca pe-o icoană vagă,/ Ci-n tot ce vă dea capătă-ntrupare:/ În tot ce simt, fiorul ei tresare,/ Și-n tot ce am, ființa ei mi-i dragă!/ Ea-i munții mei și codrii plini de vagă/ Și-n râurile mele legănare./ Tot ce-i pustiu, când sunt îndepărtare,/ Când vin spre ea, începe să m-atragă./ Mândria ei suntem în mii de fețe,/ Trecut prin legiunile semețe/ Ce-i cuceriră soarta triumfală./ Prin ea mă simt turnat ca din aramă.../ Și parcă-mi fierbe sângele de fală/ Că-i sunt copil și ea îmi este mamă".

Mihai Codreanu (1876-1957), poet.

***

• „Adevărata Unire Națională între români va aduce armonia și liniștea în poporul nostru. Să ascultăm inima poporului care nu se înșală niciodată. Să ascultăm glasul și interesul nației noastre, care tot timpul dorește unirea și nu dezbinarea între românii frați. Numai respingerea deosebirilor de vederi politice va aduce armonia și va da nației noastre puteri largi, care vor aduce bunăstare în popor".

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), Ministru de interne, externe, plenipotențiar, patriot român

 

Cu plecăciune și respect,

părintele ILIE

Lasă un comentariu