ÎNDEPLINIREA ȚINTELOR DE REDUCERE DE EMISII PENTRU 2030...

Distribuie pe:

Îndeplinirea țintelor de reducere de emisii pentru 2030 presupune o transformare profundă la nivelul societății românești, a comportamentului și a modelului economic și vom porni acest lucru de îndată ce ne vom întoarce acasă, prin convocarea Comisiei Naționale de Schimbări Climatice, a declarat, luni, la Madrid, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, la deschiderea oficială a lucrărilor Conferinței ONU privind schimbările climatice - COP 25.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, a 25-a Conferință a Părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice a debutat în prezența a 50 de șefi de stat și de guvern și a reprezentanților principalelor organisme internaționale. COP 25 își propune să pună bazele unei noi etape de acțiune climatică și este organizată sub egida Președinției Republicii Chile, cu sprijinul logistic oferit de Regatul Spaniei, în perioada 2-13 decembrie 2019.

În cadrul COP 25 sunt discutate cel puțin două dosare majore: mecanismele bazate pe piață și non-piață privind carbonul (Articolul 6 din Acordul de la Paris), precum și adaptarea la schimbările climatice.

Mesajul principal al COP 25 este că toate statele lumii, la nivel colectiv, trebuie să-și asume eforturi de creștere a ambiției în ceea ce privește măsuri concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

“Este foarte important de subliniat că la nivel european facem toate eforturile în acest sens. Ne aflăm aici să finalizăm pachetul de reguli de implementare a Acordului de la Paris. O dată cu aceasta, vom intra într-o eră cu totul nouă, aceea de implementare, aceea de a face cu adevărat ca lucrurile să se întâmple”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Parlamentul European a adoptat, la finalul lunii noiembrie, rezoluția de urgență climatică și de mediu, în timp ce Comisia de Mediu a transmis, tot pe parcursul lunii noiembrie, că Uniunea Europeană, în cadrul conferinței COP 25, ar trebui să își ia angajamentul privind zero emisii de dioxid de carbon până în 2050 și să își sporească ambițiile privind reducerea emisiilor până în 2030.

“România și-a atins țintele de reducere asumate pentru anul 2020, însă atingerea țintelor pentru 2030 reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate pentru dezvoltarea inteligentă a economiei naționale. Voi lucra împreună cu colegii mei din guvern pentru a identifica soluțiile cele mai bune pentru fiecare sector al economiei. Vom implica toți actorii, din zona instituțiilor publice, a mediului de business, a mediului financiar-bancar, a mediului academic și societății civile, în asumarea eforturilor pe care trebuie să le depunem cu toții”, a subliniat Alexe.

Potrivit comunicatului, ministrul a arătat că și-a început mandatul său la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, având ca prioritate domeniul pădurilor, unul dintre cele mai importante rezervoare de carbon încă existente în România. Totodată, acesta și-a exprimat hotărârea de a pune în practică acțiunile climatice cu cel mai mare potențial de creștere a economiei naționale, de a asigura integritatea mediului și de a proteja cetățenii expuși riscurilor climatice.

 

 

Lasă un comentariu