ȘOFERII ROMÂNI CONDUC, ÎN MEDIE, 22.000 DE KILOMETRI PE AN!

Distribuie pe:

Dintr-un studiu recent, realizat de compania de cercetare Merlin Research la cererea Continental România și Academia Titi Aur, aflăm despre percepția generală asupra traficului și a obiceiurilor șoferilor în materie de deplasare cu autoturismul (distanțe parcurse, alimentare cu combustibil, alegerea anvelopelor), dar și despre percepția conducătorilor auto legată de respectarea regulilor de circulație și atitudinea față de educația rutieră.

Astfel, studiul scoate în evidență faptul că șoferii conduc în medie 22.000 km pe an, alimentează la o oprire la pompă combustibil în valoare de 154 lei, verifică uzura anvelopelor în medie o dată pe lună, iar presiunea anvelopelor aproape de două ori pe lună. Șoferii tineri verifică presiunea în procent mai mare (53%) săptămânal sau la cel mult 2-3 săptămâni, spre deosebire de șoferii mai vârstnici (35-40%).

Pe de altă parte, criteriul principal de alegere a anvelopelor este raportul calitate-preț, asociat în mod direct cu siguranța. Anvelopele all season sunt percepute ca un compromis și este preferată varianta utilizării a două seturi, de vară și de iarnă, care sunt schimbate în fiecare sezon. În schimb, depozitarea acestora este o provocare și un disconfort. De remarcat că femeile preferă să lase în seama barbaților alegerea anvelopelor sau se bazează pe recomandarea vânzătorilor.

Potrivit studiului, conducătorii auto admit că încalcă regulile de circulație aproximativ o dată pe lună, iar o treime dintre respondenți au recunoscut că ei înșiși încalcă normele rutiere, cu bună știință, respectiv depășirea vitezei legale (69%), parcarea în locuri interzise (46%) și conducerea mașinii în timp ce vorbesc la telefon fără handsfree (31%).

Toate categoriile de șoferi consideră că traficul în România s-a înrăutățit în ultimul an, ei reclamând aglomerația și lipsa de civilizație. Calitatea drumurilor a înregistrat mici înrăutățiri, iar majoritatea șoferilor consideră că o educație mai bună, sub forma de cursuri de conducere defensivă, este necesară pentru a reduce intoleranța și agresivitatea din trafic. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate consideră că ei, personal, ar avea nevoie de astfel de cursuri...

***

Studiul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2019, pe un eșantion reprezentativ de 1.042 de persoane.

Lasă un comentariu