REÎNFIINȚAREA LICEULUI TEOLOGIC ROMANO-CATOLIC “RÁKÓCZI FERENC”, DIN NOU, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

Distribuie pe:

Curtea de Apel Târgu-Mureș, în calitate de primă instanță de judecată, a anulat, vinerea trecută, Ordinul de ministru prin care s-a dispus, în 2018, reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic “Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureș, informează MTI, citând portalul instanțelor de judecată din România.

“Nu pot să-mi imaginez ce argumente a analizat instanța pentru a ajunge la această concluzie”, a declarat directorul liceului, Zsolt Tamási, precizând că așteaptă motivarea hotărârii, dar nu se îndoiește de faptul că sentința va fi contestată de conducerea școlii.

În luna aprilie, Partidul Mișcarea Populară (PMP), Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) și Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș, împreună cu Asociația părinților elevilor școlii, au dat în judecată Ministerul Educației din România și Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureș, considerând că înființarea, anul trecut, a liceului a fost ilegală. Anterior - menționează sursa citată - , Marius Pașcan, deputat de Mureș și președintele executiv al PMP, specificase că este inacceptabil ca Legea învățământului să se aplice doar românilor, “în timp ce pentru o minoritate, această lege să devină facultativă, ba chiar poate fi încălcată prin ordine de ministru și ordonanțe de urgență”, apreciind că liceul a fost înființat “printr-o complicitate politică ticăloasă”, la comandă și în urma presiunilor Budapestei.

Reamintim că legea privind înființarea liceului a fost adoptată în februarie 2018, fiind - o lună mai târziu - declarată neconstituțională de către CCR. În cele din urmă, liceul s-a reînființat în baza unui ordin al ministrului Educației, adoptat la 9 august 2018.

Hotărârea Curții de Apel Târgu-Mureș pronunțată săptămâna trecută poate fi contestată în termen de 15 de zile de la data comunicării.

Lasă un comentariu