BRÂNZĂ, PITĂ CU CARTOFI ȘI ALTE BUNĂTĂȚI DE LA NOI DIN JUDEȚ...

Distribuie pe:

În domeniul fabricării de produse alimentare, pe raza județului nostru își desfășoară activitatea 350 de agenți economici, majoritatea (88) reprezentând-o unitățile producătoare de pâine, urmate de cofetării / patiserii (58) și de băuturi (40).

Pe loc fruntaș se situează Telemeaua de Ibănești cu saramură de Orșova - Produs cu Denumire de Origine Protejată, înregistrat în Registrul Comisiei Europene, prima brânză românească recunoscută în UE. Este fabricată de SC Mirdatod SRL, fiind descrisă ca “un produs obținut din lapte de vacă, produs în zona montană a Văii Gurghiului și după o rețetă specifică locului.

Mirosul și gustul sunt plăcute, caracteristice brânzeturilor din lapte de vacă, iar gustul rămâne unic, datorită laptelui materie primă muls de la animalele ce pașunează pașunile cu flora naturală, specifică Văii Gurghiului” (mirdatod.ro).

O altă categorie de bunătăți “made” în Mureș o reprezintă produsele tradiționale înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale, și anume: pita de casă cu cartofi, colacul cu nucă și checul de casă - produse de la Boian, operator economic - Mihai Hegbeli.

În Registrul Național al Rețetelor Consacrate Românești, județul nostru figurează cu următoarele: cașcaval Rucăr din lapte crud, cașcaval Dalia din lapte crud (produse de SC Mirdatod SRL), lapte bătut 2% grăsime (SCIL Mureș), Sana 3% grăsime , lapte bătut 2% grăsime (SC Sanlacta SRL), pâine albă cu cartofi (SC Pâinea de Casă SRL), salam Torpedo, crenvurști cu carne de vită (SC Carnicomp SRL), pâine albă cu cartofi, pâine secară (SC Toth Pek SRL), iar în Registrul Național al Produselor Montane sunt înscrise cașcavalul, smântâna și urda de Ibănești (produse de SC Mirdatod SRL).

La finele lunii noiembrie, operatorul economic Bálint Imre Balázs, cu sediul în satul Glăjărie, comuna Gurghiu, a obținut dreptul de producere și comercializare sub denumirea produs montan, pentru opt specialități, înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane: brânza maturată natur, brânza maturată cu cimbrișor, respectiv, cu busuioc, chimen, leurdă, nucă, precum și brânza maturată afumată.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești (10 octombrie) județul Mureș a fost prezent, la sala Romexpo, cu 120 de persoane, majoritatea (65) fermieri, alături de specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Mureș, APIA și stațiunile de cercetare, precum și elevi ai liceelor cu profil agricol din județ. În cadrul manifestării, au fost răsplătiți cu premii de excelență și diplome de merit, peste 70 de specialiști și fermieri mureșeni.

Cu aceeași ocazie, în parcul din Piața Trandafirilor, peste 60 de expozanți din județ au participat la târgul cu vânzare de produse agroalimentare, oferind legume și fructe, produse lactate, preparate din carne, produse de patiserie, miere și produse apicole, sucuri, siropuri etc.

“Evenimentul a avut mare impact în rândul celor prezenți, încă de la deschidere, expoziția fiind plină de cumpărători, aceștia propunând organizarea unor astfel de evenimente cât mai des”, se arată în Informarea privind activitatea Direcției Județene pentru Agricultură Mureș (DAJ), prezentată în cadrul Colegiului prefectural de la finele lunii noiembrie, de către directorul executiv al DAJ, ec. Ioan Rus. (foto - mirdatod,ro, ibanesti.ro)

Lasă un comentariu