PREȘEDINTELE FRANCEZ EMMANUEL MACRON ÎNDEAMNĂ LA UN DIALOG STRATEGIC - “FĂRĂ NAIVITĂȚI” - CU RUSIA

Distribuie pe:

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat marți un apel la un dialog strategic - “fără naivități” - cu Rusia, înaintea deschiderii summitului NATO dedicat celei de-a 70-a aniversări de la crearea Alianței la Londra, potrivit France Presse.

“Trebuie să inițiem un dialog fără naivități cu Rusia pentru reducerea conflictualității cu această țară”, a declarat el în cursul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele american Donald Trump, cerând ca “precondiție progrese” în rezolvarea crizei între Rusia și Ucraina.

Emmanuel Macron a pledat de asemenea pentru un nou Tratat privind Forțele nucleare intermediare (INF). “Franța, Germania și alte țări europene sunt în prezent amenințate de noile rachete rusești”, a subliniat el.

“Nu trebuie să arătăm nicio naivitate față de Rusia, dar nu cred că status quo-ul este cea mai bună soluție”, a explicat președintele francez.

În acest sens, șeful statului francez consideră că sunt necesare “precondiții” pentru angajarea unui astfel de dialog. “Ne trebuie progrese în conflictul dintre Rusia și Ucraina”, a susținut el. O reuniune în așa-zisul format “Normandia” între liderii rus și ucrainean cu Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel este prevăzută pentru 9 decembrie, la Paris.

“Trebuie să definim o agendă între europeni cu ceilalți aliați ai NATO pentru a defini amenințările comune, și prima amenințare comună este terorismul internațional și terorismul Statului Islamic”, a insistat Macron.

“Situația în domeniul nuclear nu este bună”, a recunoscut Donald Trump. “Am pus capăt Tratatului INF pentru că cealaltă parte (Rusia) nu l-a respectat, dar ea vrea să încheie un tratat și noi de asemenea”, a subliniat președintele american.

“Credem că este posibil să găsim o soluție pentru armele nucleare”, a asigurat Donald Trump. “Credem că ei (rușii) vor să o facă. Știm că vor să o facă și vrem să o facem și noi”, a declarat el.

Președintele american s-a arătat optimist față de șansele reglementării conflictului între Rusia și Ucraina: “Cred că reuniunile cu Rusia și Ucraina sunt foarte importante. Și este posibil să fie realizate progrese importante”. “Ei trebuie să facă pace pentru că luptă de prea mult, de prea mult timp. Cred că există șanse mari să se întâmple aceasta”, a adăugat Donald Trump.

Relațiile între Rusia și Ucraina s-au deteriorat din 2014, odată cu anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Donbas, în estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Moscova luptă împotriva forțelor guvernamentale ucrainene.

Rusia este pregătită să coopereze cu NATO, a declarat în replică președintele rus Vladimir Putin, dar a denunțat totodată comportamentul “incorect și chiar grosier” al Alianței Nord-Atlantice, care “ignoră interesele Rusiei”.

“Gândirea în termeni de stereotipuri de bloc nu poate fi un instrument bun pentru căutarea și luarea deciziilor eficiente în condițiile unei lumi moderne care se schimbă rapid și brusc”, a afirmat Vladimir Putin la Soci (sud), unde a participat la o întâlnire dedicată problemelor legate de consolidarea capacităților marinei ruse.

“Astăzi, suntem obligați să considerăm că extinderea NATO, dezvoltarea infrastructurii sale militare în apropierea frontierelor ruse, reprezintă una dintre potențialele amenințări la adresa securității țării noastre”, a adăugat el, citat de AFP.

Relațiile dintre Rusia și NATO sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, deteriorându-se îndeosebi după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei. Au urmat apoi o serie de disensiuni între Rusia și Occident care nu au putut decât să tensioneze raporturile dintre cele două părți: interferența Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016, acuzații de atacuri cibernetice masive rusești împotriva unor țări occidentale și ingerințe ruse în afacerile interne ale altor state.

Lasă un comentariu