“CĂLĂUL NU A APĂRUT”

Distribuie pe:

Ocupația de călău a fost una din cele mai criticate activități lucrative încă din cele mai vechi timpuri, reprezentanții acestei meserii fiind considerați oameni inferiori, aparținând unei categorii sociale nerespectate.

Călăul sau “gâdele” era o profesie plătită în trecut, mai ales în perioada Evului Mediu: rolul călăului era să îndeplinească executarea la moarte a unui om osândit de un tribunal prezidat, de exemplu, de un monarh, închiziție, tribunal nobiliar.

Execuțiile au fost văzute drept lucruri normale până în secolul al XIX-lea, când numărul acestora va fi diminuat, iar apelul la acest tip de pedeapsă a început să fie denunțat public. Istorisirile irlandeze amintesc de povestea doamnei Betty, o femeie condamnată la moarte la începutul secolului al XVIII-lea după ce și-a înjunghiat propriul fiu. Execuția acesteia trebuia să aibă loc în același timp cu pedepsirea altor oameni condamnați la moarte, dar, potrivit legendei, călăul nu a apărut. Betty a ajuns la un compromis cu autoritățile locale, prin care aceasta se angaja să-i execute pe cei vinovați, dar ea urma să fie cruțată.

sursa: historia.ro.

 

Lasă un comentariu