PROIECTUL DE ABROGARE A RECURSULUI COMPENSATORIU, ADOPTAT

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu.

S-au înregistrat 272 voturi “pentru” și 5 abțineri.

Proiectul de lege a fost inițiat de PNL, fiind comasat cu cel al USR.

Deputații au adoptat, la propunerea Ministerului de Justiție, un amendament potrivit căruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

La dezbateri, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus că PNL a inițiat această lege, punând mai presus de orice siguranța cetățenilor.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că este necesară abrogarea recursului compensatoriu pentru că este important să se pună la adăpost viața cetățenilor.

Și deputatul PMP Marius Pașcan a subliniat că siguranța cetățeanului este mai presus de orice.

“România nu este vinovată de condițiile din penitenciar moștenite din perioada comunismului. De unde să inventăm acele spații? Cei care presează România să asigure condiții în penitenciare să asigure și fondurile. (...) PMP va susține inechivoc abrogarea. Cetățeanul, siguranța sa sunt mai presus de orice”, a mai spus Pașcan.

Camera Deputaților este for decizional.

 

BIRCHALL DESPRE ABROGAREA RECURSULUI COMPENSATORIU: ÎNCĂ UN PAS IMPORTANT PENTRU READUCEREA JUSTIȚIEI PE FĂGAȘUL NORMAL

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a afirmat, miercuri, că abrogarea recursului compensatoriu este “încă un pas important pentru readucerea Justiției pe făgașul ei normal”.

“Legea privind recursul compensatoriu a fost abrogată astăzi cu un număr covârșitor de voturi. Este încă un pas important pentru readucerea Justiției pe făgașul ei normal. Le mulțumesc colegelor și colegilor mei parlamentari pentru votul lor, precum și tuturor românilor cinstiți din această țară care nu și-au pierdut speranța că această zi va veni”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

Potrivit acesteia, problema supraaglomerării penitenciarelor nu putea fi rezolvată prin legea recursului compensatoriu, “așa cum a fost ea «coaptă» prin șmecheriile introduse pe furiș marca Iordache”.

“Supraaglomerarea închisorilor este o problemă reală, semnalată de Curtea Europeană

a Drepturilor Omului (CEDO), inclusiv într-o întâlnire pe care am avut-o în data de 19 septembrie, cu președintele Curții, Linos Alexandre Sicillianos, în cadrul căreia am subliniat că România dorește o cooperare strânsă cu CEDO, având în vedere numărul mare de dosare care vizează țara noastră. Însă problema stringentă a supraaglomerării penitenciarelor nu putea fi rezolvată prin legea recursului compensatoriu, așa cum a fost ea «coaptă» prin șmecheriile introduse pe furiș marca Iordache. Legea recursului compensatoriu a permis liberarea a mii de infractori, inclusiv violatori, iar mulți dintre aceștia au recidivat și au comis infracțiuni greu de descris în cuvinte și care au indignat, în mod justificat, opinia publică”, precizează Birchall.

Aceasta menționează că abrogarea recursului compensatoriu este un alt pas important pentru recâștigarea încrederii românilor în sistemul judiciar, precizând, totodată, că are speranța că lucrurile vor continua să fie îndreptate astfel încât Justiția să fie independentă și pusă doar în slujba cetățenilor.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 272 voturi “pentru” și 5 abțineri, proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu.

Lasă un comentariu