MUREȘENI PE URMELE LUI GHEORGHE ȘINCAI

Distribuie pe:

- Convorbire cu Ioan Dunca, secretarul Primăriei comunei Râciu -

- Ați fost de curând pe urmele lui Gheorghe Șincai. Vă rog să ne relatați despre această experiență inedită.

- În perioada 24-25 octombrie 2019 am efectuat o vizită în Republica Slovacă, în localitatea Zvinița, locul unde, la 2 noiembrie 1816, a murit Gheorghe Șincai, de altfel, unde a și fost îngropat. A fost acolo o delegație a comunei Râciu, reprezentată de domnul Ioan Vasu, primar al comunei, subsemnatul în calitate de secretar, Alin Ciprian Belean, consilier local, profesor universitar dr. Cornel Sigmirean, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai”, profesor universitar dr. Eva Mârza, președinta Comisiei Mixte de Istorie Româno-Slovacă, profesor universitar dr. emerit Ioan Sabău Pop, UMFST, conferențiar universitar dr. Nicolae Ploeșteanu de la aceeași universitate, profesor dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș, profesor dr. Dimitrie Poptămaș, istoric, profesor dr. Vasile Lechințan de la Cluj-Napoca, istoric, preot Teodor Dulău, paroh, Biserica Greco-Catolică Râciu, preot dr. Gheorghe Nicolae Șincan, Marius Belean, fotograf, și Claudiu Pădurean, redactor Radio România Actualități din Cluj-Napoca. La eveniment au mai participat și reprezentanți ai Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

- Cum ați fost primiți și ce ați aflat la Zvinița?

- Am fost primiți la Primăria din Zvinița de către oficialitățile locale. Ne-au pus la dispoziție documente privind decesul lui Gheorghe Șincai. Chiar în zilele trecute am primit de la ei și un extras de pe matricola privind decesul lui Gheorghe Șincai, care atestă faptul că la data de 2 noiembrie 1816, în localitatea Zvinița, sau Sinie, cum se mai denumea până în anul 1900, a decedat Gheorghe Șincai. Aici este scris și cine a fost preotul care l-a înmormântat, Andreea Coleșar. Am avut parte de o primire foarte călduroasă, vă spun sincer, niște oameni extraordinari, deosebiți. Pur și simplu, toată lumea a rămas impresionată de felul cum ne-au primit și cât de documentați au fost, cu toate actele pe care ni le-au pus la dispoziție. Noi am avut o corespondență cu ei, în prealabil. De altfel am trimis o adresă și la Ministerul Afacerilor Externe și Ambasadei Slovaciei la București. Am fost apoi contactați de un reprezentant al Ambasadei și ne-au cerut informații despre vizita pe care noi urmam s-o efectuăm în Slovacia. Vizita acolo a fost un moment extraordinar. În a doua zi a vizitei noastre, am mers în cimitirul din localitate, unde, mai întâi, s-a efectuat o slujbă de pomenire, în memoria lui Gheorghe Șincai, atât în limba română, cât și în slovacă. La slujbă au participat și oficialitățile locale. De acolo, am luat, într-o urnă, pământ din cimitir, pe care am adus-o cu noi acasă, și care, la data de 3 noiembrie 2019, am depus-o în Biserica Greco-Catolică din Râciu.

- Asta înseamnă că urna poate fi văzută în biserică.

- Da.

- Ce urmează a se face în continuare?

- Noi intenționăm să ridicăm la Zvenița un monument funerar, în memoria lui Gheorghe Șincai. S-a luat legătura cu autoritățile din Slovacia. Am stabilit și locul unde va fi amplasat acel monument funerar. De fapt, chiar din acel loc stabilit am luat urna de pământ. Vom trimite oficialităților din Zvenița o schiță a ceea ce vrem noi să facem acolo. Monumentul va fi efectuat în Slovacia, de către un meșter local. Cred că prin luna aprilie, anul viitor, sper să se poată deplasa acolo, din nou, o delegație de la noi, să amplasăm acel monument și să-l sfințim. Vreau să precizez că oficialitățile din Zvinița nu știau cine este Gheorghe Șincai, până când le-am furnizat noi informațiile.

- Aici, la Râciu, se va face un monument?

- Un monument, ridicat în cinstirea memoriei lui Gheorghe Șincai, există deja, aici, și este amplasat la Școala Gimnazială, în curtea școlii. Noi intenționăm ca în perioada 15 sau 16 mai, anul viitor, să depunem acea urnă cu pământ într-un mormânt, care se va face în Biserica greco-catolică din Râciu.

 

Lasă un comentariu