LA REGHIN, CREȘĂ NOUĂ ȘI GRĂDINIȚĂ MODERNIZATĂ DIN BANI EUROPENI

Distribuie pe:

Două noi contracte de finanțare nerambursabilă, în valoare totală de peste un milion de euro fonduri europene nerambursabile (POR 2014-2020) - destinate construirii unei creșe, respectiv modernizării unei grădinițe - au fost semnate zilele trecute la sediul ADR Centru de la Alba Iulia, de către Maria Precup, primarul municipiului Reghin, și Simion Crețu, director general ADR Centru.

“În prezent, în municipiul Reghin, locurile și spațiile grădinițelor și creșelor sunt insuficiente față de numărul de cereri adresate de părinți.

Sunt necesare atât condiții igienico-sanitare și de protecție sigure pentru cei mici, dar și mai multe locuri, activități și un mediu de petrecere a timpului care să fie de calitate. Pentru a putea păstra o atmosferă plăcută pentru cei mici, în cazul grădiniței vom experimenta o ideea care, dacă va fi îndrăgită, o vom extinde. Vom recurge la voluntariat și vom coopta doi bunici din societate, care vor putea să sprijine copiii, dar și personalul, pentru îmbunătățirea actului educațional”, a declarat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 (strada Iernuțeni nr. 26) are mai mulți copii înscriși decât numărul de locuri din unitate, respectiv 161 de copii pe 140 locuri, iar cererile pentru înscriere sunt în creștere. În momentul de față, clădirea nu corespunde normelor în vigoare de funcționare a grădinițelor, de aceea, procesul de modernizare va cuprinde lucrări de arhitectură, de rezistență, lucrări la instalațiile termice, sanitare, de ventilare, incendiu, electrice, cu toate componentele impuse de normele tehnice, acces pentru persoane cu dizabilități, inclusiv asigurarea de grupuri sanitare proiectate special. Curtea grădiniței va fi dotată cu echipamente pentru a crea un spațiu de joacă modern și sigur pentru copii. Prin proiect se propune și realizarea unui centru de colectare selectivă a deșeurilor, activitate ce are și rol educativ.

Proiectul are o valoare totală de 4,15 milioane lei - din care 4,06 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă - și este estimat a se finaliza la 31 august 2021.

În ce privește creșa “Spiridușii veseli”, se are în vedere reamenajarea, în acest scop, a clădirii fostei Școli generale numărul 7 (strada Iernuțeni nr. 99), într-o zonă în care nu există astfel de servicii. Clădirea propusă are 7 clase și o pivniță, aflând-se la mică distanță de zonele în care locuiesc familiile beneficiare. Se va înființa o unitate nouă cu program de lucru zilnic, cu 3 grupe, pentru 40 de copiii. La parter vor exista dotările necesare pentru 3 grupe de antepreșcolari, spațiile administrative și ale personalului tehnico-medical, spațiile de depozitare și preparare ale bucătăriei. În plus, se vor amenaja o curte specială cu spații de joacă pentru copii, o curte gospodărească și o zonă verde ce va proteja incinta de zonele din vecinătate. Bugetul total al proiectului este de 3,75 milioane lei, din care 1,40 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Finalizarea proiectului este estimată până la data de 31 decembrie 2021, se arată într-un comunicat dat publicității de ADR Centru.

“Noi, prin aceste fonduri europene, încercăm să sprijinim, alături de beneficiarii proiectelor, crearea unor condiții de studiu mai bune, urmând ca educatoarele și profesorii, părinții și copiii să completeze acest tablou prin propriile eforturi făcute pentru a consolida o educație care să-i ajute în atingerea obiectivelor proprii și dezvoltării personale” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu