LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Prof. Nistor Man, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici - filiala Mureș, a fost invitat, miercuri, 4.12.2019, la Casa Iancului, pentru ca, în calitate de fost deținut politic, să ne povestească din propria experiență, cum a fost aplicat „Fenomenul Pitești” în unele închisori din România, după anul 1945.

Fenomenul Pitești a fost de fapt înfăptuirea procesului de „reeducare” forțată a deținuților condamnați a fi „dușmani ai poporului”, aici intrând, membrii unor foste partide politice, intelectuali, elevi și studenți, fruntașii satelor „chiaburii”, preoții greco-catolici etc. Ce ne-a povestit Domnia sa este ceva de neimaginat că s-ar fi putut întâmpla unui popor creștin, care se pretinde a mai avea încă unele virtuți morale. Tortura fizică și morală, munca silnică, înfometarea, înstrăinarea, frica, nesiguranța, toate acestea aplicate ființei umane, o dezumanizează, o brutalizează, o schimbă structural profund, spălându-i creierul și înoculându-i o nouă personalitate, diferită și străină de a sa.

Domnul prof. Nistor Man ne-a povestit mai apoi o parte din biografia sa, precum și motivul pentru care a ajuns în detenție. Elev fiind, s-a înscris voluntar dintr-o organizație anticomunistă, denumită „Frăția de Cruce”. Descoperit în anul 1947 de organele de siguranță ale statului, a fost condamnat la 22 de ani de detenție, din care a executat 18 ani, 8 luni și 8 zile, în închisorile din Sighet, Baia Mare, Oradea, Cluj, Pitești, Constanța, fiind mai apoi eliberat în 1964. A cunoscut toate formele de reeducare forțată, trăind „pe viu” experimentul Pitești. A suferit enorm, a răbdat, dar a iertat, pentru a-și putea continua viața de după detenție.

Normal că cele relatate de Domnia sa au generat multe întrebări, la care numeroasa asistență a primit răspunsuri lămuritoare, expunerea făcută fiind de fapt o lecție excepțională de istorie trăită, într-o epocă frământată, grea, de mari și radical transformări, în care a fost suprimată democrația, în care s-au distrus valori umane, intelectuale, de fapt o parte din istoria noastră.

A fost o seară grea, tristă, dureroasă, la fel ca acea parte a istoriei noastre pe care n-am mai vrea să o retrăim în niciun fel. Tocmai de aceea oameni ca prof. Nistor Man trebuie să fie mereu pentru noi „veghetorii conștiinței noastre naționale”, ca să nu mai repetăm greșelite trecutului.

Lasă un comentariu