APROAPE 9.800 DE CONTROALE EFECTUATE ÎN UNITĂȚI DIN INDUSTRIA AGROALIMENTARĂ; PESTE 530.000 DE LEI AMENZI, ÎN NOIEMBRIE

Distribuie pe:

Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București au efectuat, în luna noiembrie, 9.763 de controale în unități din industria agroalimentară, în urma neregulilor constatate fiind aplicate 99 de amenzi, în cuantum de 531.600 de lei, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit ANSVSA, au fost verificate unități care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare - alimentare, semințe, legume fructe. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.

În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformități printre care: depozitare alimente direct pe paviment (Alba, 4.800 de lei), etichetare necorespunzătoare (Arad, 2.000 de lei), produse neconforme, în cantități mari, în spațiul de depozitare destinat produselor alimentare, astfel încât se depășește capacitatea de depozitare (Argeș, 10.000 de lei), lipsă dezinfectanți, stare de igienă necorespunzătoare, pereți, plafoane și ustensile neigienizate, lipsă documentație HACCP, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsă echipament de protecție sanitară, stare de sănătate neatestată (Bistrița-Năsăud, 27.600 de lei), neîntreținere spații (București, 10.000 de lei), manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare valorificate, nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare, neanunțarea autorităților competente, de retragere a unui produs neconform, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat (Bacău, 57.200 de lei), lipsă trasabilitate, etichetare necorespunzătoare (Bihor, 16.000 de lei), depozitare necorespunzătoare (Brașov, 600 de lei), depozitare necorespunzătoare produs finit, lipsă fișe de aptitudine personal (Buzău, 2.400 de lei) etc.

În plus, în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

 

 

Lasă un comentariu