LA LUDUȘ, ÎN ANUL 101 AL MARII UNIRI DIN 1918

Distribuie pe:

În săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României, peste 2.000 de elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal, de la cele trei instituții de învățământ preuniversitar din orașul Luduș, au participat la manifestări cultural artistice aniversare, care au avut loc în săli de clasă, în săli festive și la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”.

Sub genericul „1918 într-un târg transilvan, Luduș” s-a desfășurat, în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 1 din Luduș, un spectacol dedicat Zilei Naționale a României, cu participarea elevilor claselor a VIII-a, îndrumați de domnii profesori Ioan Șopterean și Cornel Pop. Cu acest prilej, doamna profesoară de istorie Marcela Berar a ținut un discurs despre semnificația celui mai important eveniment din istoria României.

***

Elevii ciclului gimnazial de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, îndrumați de profesorii Ioan Șopterean, Mirena Roman, Adela Hagău, Iuliana Lung, Horațiu Roman, de directorii Adrian Banea și Melania Călugăr au aniversat Marea Unire prin programul „101 de gânduri frumoase pentru țara mea, România”, pe scena Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, în prezența a sute de elevi, cadre didactice și părinți ai elevilor.

***

Elevii clasei a IV-a A, îndrumați de prof. Ana Bordan, de la aceeași școală, au sărbătorit Marea Unire printr-un recital de poezii și cântece patriotice, prezentat pe scena Casei Orășenești de Cultură, prin lecția de istorie „ludușenii și Marea Unire”, susținută de profesorul Mircea Gheborean, prin activități didactice specifice sărbătorii, desfășurate în sala de clasă.

***

Cei peste 100 de elevi din clasele a III-a A, a IV-a B și C, îndrumate de doamnele învățătoare Luminița Chețan, Ramona Cotta și Hereșanu Ildikó, au sărbătorit Ziua Națională a României, în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu”, vizionând filmul documentar artistic „Mama România își adună fiii”, descifrând imagini proiectate pe ecranul electronic, colorând conturul României în culorile albastru, galben, roșu ale Tricolorului românesc, urmărind povestea sufletului românesc și a eroilor care au pregătit și realizat Marea Unire, prezentată de profesorul pensionar Mircea Gheborean.

***

„Pe cărările sufletului românesc” a fost genericul programului cultural artistic prezentat de 101 liceeni, pe scena Casei Orășenești de Cultură, urmărit de 400 de elevi, cadre didactice și părinți ai elevilor. Îndrumați de profesorii de limba și literatura română Paula Moldovan, Mihaela Tecar, de profesorul de religie Septimiu Pop, profesorul de istorie Cristian Drăghia și de profesorul Claudiu Ciucă, directorul Liceului Tehnologic, liceenii au omagiat generațiile de români care s-au jertfit și realizat prin unitatea lor de voință și acțiune, România tuturor tomânilor. La eveniment a participat și prof. Antoniu Berar, inspector județean de istorie.

***

Ceremonialul Onor la tricolor, desfășurat pe platoul din preajma grupului statuar Părinți ai Patriei Române și sub faldurile uriașului drapel românesc, din Parcul Unirii, a încheiat, duminică, 1 Decembrie 2019, festivitățile din acest an dedicate Zilei Naționale a României.

A început cu intonarea Imnului Național „Deșteaptă-te române”. A continuat cu slujba de Te Deum, oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții ortodocși Constantin Savu, Mihail Cercel, Viorel Ormenișan, Valer Moldovan și Laurențiu Pompei, cu emoționantele alocuțiuni ale primarului Ioan Cristian Moldovan și generalului (r) Ion Stan, delegat al filialei Mureș a ANVR, luminate de mesajul de unitate națională a românilor de pretutindeni, de cinstire prin fapte patriotice a trecutului de jertfă și izbândă a neamului românesc, victorios prin Marea Unire de acum 101 ani. S-a încheiat cu momentul de depunere de coroane și jerbe de flori la busturile turnate în bronz ale voievodului Mihai Viteazul, regelui Ferdinand I, reginei Maria a României, ale liderilor politici Ion I. C. Brătianu și Iuliu Maniu, de către reprezentanți ai primăriei, sublifialei Luduș și filialei Mureș a ANVR, ai principalelor instituții si societăți comerciale din oraș, ai organizațiilor locale ale unor partide politice.

Mesaje de unitate națională au transmis, în partea a doua a ceremonialului Onor la tricolor, moderatorul Dorin Grama, soliștii de muzică populară patiorică preot Marius Ciprian Pop, Ștefan Suciu, de 9 ani, din comuna Mihai Viteazul - Cluj, Paula Hriscu, coborâtoare din Apusenii lui Avram Iancu, Andreea Ciupe, taragotistul Mihai Mariș și orchestra sa, tinerii dansatori ai Ansamblului Folcloric „Ardealul”, îndumați de coregraful Petru Pop.

Printre numeroșii ludușeni prezenți la marea sărbătoare, toți cu cocarde și stegulețe în culorile drapelului românesc, i-am remarcat pe consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Gelu Puia, Tiberiu Orban, Adrian Banea, Claudiu Ciucă, Daniel Totu, Adrian Deteșan, pe generalul (r) Mușat Stoica, col. (r) Costică Țenu, col. (r) Sever Popovici, col. (r) Valerie Cecălăcean, plt. Adj. Gheorghe Stoica, comisarul-șef Leonid Frandeș, comandantul Poliției Luduș, jandarmi ludușeni, Nicolae Cotta, șeful Poliției Locale și Garda de Onoare a Jandarmeriei din Târgu-Mureș.

De pe cerul de un albastru senin, piloții de la Baza Militară Câmpia Turzii, care au survolat cu elicoptere și avioane cu reacție spațiul aerian al Ludușului, i-au salutat pe participanții la sărbătoarea Marii Uniri.

Lasă un comentariu