ȘI GUNOAIELE SUNT UN SEMN AL BUNĂSTĂRII!

Distribuie pe:

Anul acesta, mai mult ca în alte dăți, în campania de curățenie de toamnă, Primăria Târgu-Mureș se confruntă cu o cantitate nemaiîntâlnită de deșeuri, pe care locuitorii municipiului le scot din casele, curțile și grădinile lor, făcând pe marginea trotuarelor grămezi enorme, punând în dificultate operatorul Salubriserv, atât în privința suplimentării utilajelor de lucru, dar și a depozitării lor finale.

Evaluând conținutul acestor grămezi, dese și de mare gabarit, se poate constata că față de anii trecuți s-a trecut la o curățenie drastică, atât prin curți și grădini, dovadă fiind volumul mare de crengi și alte obiecte gospodărești disponibile, dar ceea ce sare în ochi este numărul mare de ambalaje de tot felul, de cartoane, îndeosebi, care indică înnoiri substanțiale în domeniul articolelor de uz gospodăresc: de la televizoare, mașini de gătit și de spălat, frigidere, la mobilier de incintă. De asemenea, a crescut volumul depozitării la materiale de construcții uzate și înlocuite: cărămizi, grinzi, alte resturi lemnoase, ceea ce dovedește, de asemenea, efectuarea de lucrări de amploare pe timpul sezonului cald, prin extinderea și modernizarea locuințelor, adică ridicarea gradului de confort și de civilizație al multor locuitori ai municipiului.

Toate acestea denotă că oamenii au avut bani, iar banii aceștia, care indică o înclinație mai accentuată spre investiții domestice, au venit, în opinia noastră, din acele creșteri de salarii și pensii, evident, la unii mai consistente, la alții mai modeste, din facilitățile privind petrecerea concediilor și multe altele. Dacă toate aceste resurse de creștere a veniturilor populației au la bază o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, dar și creșterea productivității muncii, atunci totul este în regulă, iar acei guvernanți merită toate felicitările, invitându-i pe actualii guvernanți să procedeze la fel, sau chiar mai bine. Pentru că, dacă sunt membri ai UE, românii, odată și odată, vor trebui să ajungă și ei la nivelul de viață al confraților de Uniune. Acest fapt ar rezolva foarte multe lucruri esențiale, inclusiv reținerea în țară a forței de muncă și stimularea întoarcerii în patrie a celor care, din motive de sărăcie, au fost obligați să ia drumul străinătății.

Revenind la gunoaiele noastre, avem multe probleme de rezolvat în gestionarea lor. În primul rând, nu dăm importanța cuvenită gestionării acestora, lăsându-ne uneori să ne inunde, iar în al doilea rând, suntem total corigenți la selectarea lor. Iar modul în care cetățenii au aruncat de-a valma frunzele, crăcile, putregaiurile, la un loc cu hainele, încălțămintele și resturile de la materialele de construcții, dovedește lipsa unei elementare educații în acest sens. O dovadă că mesajul administrației și al forțelor de ordine, în această direcție, n-a ajuns suficient la urechile acestora, pentru eficientizarea lui fiind nevoie de măsuri suplimentare. Văzând cum stau lucrurile pe teren, aceste aruncături, claie peste grămadă, îngreunează enorm munca transportatorilor, dar și depozitarea acestor plurideșeuri.

Făcând o apreciere exhuastivă, apreciem că în toamna aceasta chiar s-a făcut o curățenie pe cinste. Prin ceea ce s-a scos din casele, pivnițele, curțile și grădinile oamenilor, sperăm că orașul, în ansamblul său, s-a debarasat de multe lucruri, nu numai netrebuincioase, dar și deranjante și toxice, făcându-l mai plăcut ochilor, dar și mai respirabil, spre satisfacția noastră, a tuturor.

Lasă un comentariu