PĂSTRĂVĂRIA DIN IBĂNEȘTI, O AFACERE ÎN CREȘTERE

Distribuie pe:

Toamna de anul acesta, cu temperaturi plăcute, a fost prielnică păstrăvilor. “Este o toamnă perfectă”, spune Ionuț Todoran, proprietarul păstrăvăriei din Ibănești, care are patru bazine de păstrăvi, unul în construcție și alte câteva în plan. Deocamdată lucrează la nivel mic, dar dorește să se extindă și să aibă o producție mult mai mare.

Ionuț Todoran cumpără puiet de păstrăv curcubeu de aproximativ 5 grame bucata, care crește până la o greutate în mod ideal de 250-300 grame, pe care o atinge în zece luni - un an.

Păstrăvăria necesită prezență continuă, așa că în munca lui este ajutat de familie. El se ocupă de cumpărat puiet, sortat, tratamente, dar este nevoie de întreținere zilnică, diferită în funcție de anotimp. “Pe cât este de bun păstrăvul, pe atât este de pretențios”, spune acesta. În timpul verii, peștii se îmbolnăvesc cel mai repede, din cauza apei calde și a oxigenului slab din apă, oxigenarea fiind principala problemă. Foarte important, mai ales vara, este numărul de păstrăvi din bazin: dacă ei sunt mulți, aglomerați, când sunt căldurile mari, debitul e mic și au oxigen slab în apă (nivelul de oxigen scade pe Gurghiu și, prin urmare, și în bazinele alimentate cu apa din râu), atunci nu au ce să respire și pot să moară foarte repede. Este o chestiune de ore. Nici toamna - care, la fel ca primăvara, este sezonul în care peștii cresc bine - nu este lipsită de probleme. “Toamna vin o grămadă de frunze pe apă. Avem un bazin de decantare și acolo sunt grătare care se pot înfunda, iar acelea trebuie desfundate zi și noapte. Trebuie să te trezești noaptea și să le desfunzi, că rămâi fără apă și mor peștii. Dacă apa se oprește, într-o oră mor... rămân fără oxigen”.

În bazinele mari încap până la două tone de pește mare, dar când a început afacerea nu le-a umplut, a preferat să o ia mai ușor. “Am teren mult, apa îmi trece prin curte, mi-am zis să încerc, fie ce-o fi, și să bag la început mai puțin, să vedem cum e!”, își amintește Ionuț Todoran. A fost perioada în care a obținut avizele necesare, a învățat, a încercat, a avut pierderi, dar a continuat. “Au fost momente în care mi-am zis că nu mai fac nimic, că las totul, dar mi-s dragi, ce să fac, așa că am continuat”. Prin urmare, a învățat despre tratamente, despre cât este de important să folosească furaj de calitate chiar dacă este mai scump, să nu forțeze creșterea peștilor. A încercat să folosească și furaje mai ieftine, dar nu a fost mulțumit de rezultate. Neavând la început cantități mari și cerere existând, s-a întâmplat și să rămână fără pește, dar cu prima producție mai mare, serioasă, lucrurile s-au schimbat: oamenilor le-a plăcut, investițiile s-au dovedit avantajoase și acum, pentru că are spațiu suficient, sursă de apă, clienți, se gândește să se extindă.

În acest moment, păstrăvăria este pregătită pentru perioada sărbătorilor de iarnă și Revelion, când așteaptă cea mai mare cerere de păstrăv de peste an și, în același timp, poate să facă față și cererilor zilnice care apar. (sursa și foto - ibanesti.ro)

Lasă un comentariu