ANUL 2019 ÎNCHEIE CEL MAI CĂLDUROS DECENIU DIN ISTORIA ÎNREGISTRĂRILOR METEOROLOGICE. FOAMETEA ESTE, DIN NOU, ÎN CREȘTERE!

“Anul 2019, cu seria sa de incendii, secetă, episoade de caniculă și uragane, se numără printre primii trei cei mai călduroși ani înregistrați din 1850 și încheie un deceniu de căldură excepțională”, au anunțat reprezentanții ONU, cu ocazia Summit-ului asupra Climei, desfășurat la Madrid.

“Anul 2019 marchează finalul unui deceniu cu temperaturi extrem de ridicate, scăderea stratului de gheață și o creștere record a nivelului apelor mării la scară globală din cauza gazelor cu efect de seră produse în urma activității umane”, a precizat Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

“Anul 2019 s-ar putea plasa al doilea sau al treilea în lista celor mai călduroși ani înregistrați vreodată” din 1850, dată la care au fost demarate înregistrările sistematice ale temperaturilor. “Anul 2016, care a debutat cu un episod El Nino de o intensitate extrem de puternică, se menține anul cel mai călduros”, au precizat reprezentanții OMM, referindu-se la curentul ecuatorial cald din Oceanul Pacific.

Creșterea nivelului mediu al apelor mării se accelerează, oceanul devine mai acid, banchiza arctică se retrage, calota glaciară din Groenlanda se topește.

Încălzirea este de asemenea însoțită de fenomene climatice extreme, cum ar fi inundațiile din Iran, seceta din Australia și din America Centrală, episoadele de caniculă din Europa și din Australia sau incendiile de pădure care au afectat Siberia, Indonezia și America de Sud.

“Capriciile meteorologice și climatice au făcut pagube severe”, a subliniat secretarul OMM, Petteri Taalas, arătând că peste 10 milioane de persoane au fost strămutate pe teritoriul propriei țări în primul semestru, 7 milioane dintre acestea din cauza catastrofelor climatice. Inundațiile reprezintă cauza principală, urmate de furtuni și secetă. Cele mai afectate regiuni sunt Asia și zona Pacificului.

“Numărul noilor strămutări asociate fenomenelor meteorologice extreme s-ar putea tripla, ajungând la circa 22 de milioane (de persoane) până la finalul lui 2019”, a arătat OMM.

Începând cu 2018, foametea este din nou în creștere la nivel global, peste 820 de milioane de persoane suferind de pe urma acestui flagel.

Pentru realizarea bilanțului său provizoriu pentru 2019, a cărui formă finală va fi publicată în martie 2020, agenția ONU a utilizat temperaturile înregistrate în perioada ianuarie-octombrie. În zece luni, temperatura medie mondială a fost mai ridicată cu circa 1,1 grade Celsius în comparație cu perioada pre-industrială. Această încălzire este asociată cu “nivelurile de CO2 care au continuat să crească în 2019”, potrivit datelor înregistrate în timp real în anumite puncte de pe glob.

Anul 2019 face parte din deceniul 2010-2019, care este “aproape cu siguranță” cel mai călduros înregistrat vreodată. “Începând cu anii 1980, fiecare deceniu succesiv a fost mai călduros decât precedentul”, a arătat OMM.

În ritmul actual, temperatura ar putea crește până la 4 sau 5 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Chiar dacă statele își respectă angajamentele actuale, creșterea ar putea depăși 3 grade Celsius, în timp ce Acordul de la Paris din 2015 prevede limitarea încălzirii globale mondiale sub 2 grade Celsius, și anume la 1,5 grade Celsius.

“Statele participante nu au nicio scuză pentru blocarea progresului sau a pune piedici atunci când știința demonstrează că se impune urgent luarea unor măsuri”, a precizat Kat Kramer, din cadrul ONG-ului Christian Aid.

 

 

Lasă un comentariu