CUM SĂ VĂ PROTEJAȚI ÎMPOTRIVA VIROZELOR RESPIRATORII

Distribuie pe:

Virozele respiratorii sunt boli infecțioase acute, foarte contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii.

Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreție nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse, și indirecte, prin mâinile sau obiectele proaspăt contaminate - batiste, veselă, tacâmuri ș.a.

Orice persoană se poate îmbolnăvi, există însă categorii de persoane cu risc crescut de a se îmbolnăvi, și anume: copiii, vârstnicii, bolnavii cronici (cardiaci, diabetici, cu afecțiuni renale și hepatice cronice ș.a.).

Simptomele și semnele obișnuite ale virozelor respiratorii sunt: congestia mucoasei nazale cu rinoree (secreție nazală abundentă), strănutul frecvent, durerea de gât spontană și/sau la înghițire, durerea de cap, indispoziția, oboseala accentuată, rareori subfebrilitatea sau febra moderată.

Infecțiile respiratorii acute virale se pot prezenta sub mai multe forme: rinită, faringită, laringită, traheită, bronșită, pneumonii, putând fi prezente adeseori mai multe tipuri de boală în același timp. Evoluția este în general spre vindecare fără sechele. Există însă și posibilitatea de apariție a complicațiilor: extinderea infecției, suprainfecții bacteriene, acutizarea bolilor cronice etc., în special la persoanele cu risc crescut de a se îmbolnăvi.

Tratamentul virozelor respiratorii se face conform recomandărilor medicului de familie, doar el putând aprecia conduita corectă. Orice automedicație poate avea consecințe nedorite.

Măsuri de prevenire a virozelor respiratorii:

Pentru a evita transmiterea bolii este recomandat ca persoanele bolnave să stea acasă, să reducă la maxim contactul cu alte persoane (astfel se previn complicațiile); să evite locurile aglomerate (mijloacele de transport în comun, săli de spectacole, evenimente la care sunt prezente mai multe persoane etc.);

Aerisirea frecventă a încăperilor (locuințe, locuri de muncă, săli de clasă etc.);

Acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel atunci când persoana bolnavă strănută și aruncarea la gunoi a șervețelului folosit; nu se reutilizează batistele și șervețelele folosite;

Persoanele bolnave să folosească măști de unică folosință în prezența altor persoane; Spălarea mâinilor cât mai des cu apă și săpun (trebuie să acordăm o atenție sporită spălării mâinilor după utilizarea mijloacelor de transport în comun, a taxiului, a clanțelor ușilor, cât și după utilizarea toaletelor publice);

Evitarea folosirii paharelor, a ceștilor, a tacâmurilor de mai multe persoane, iar după folosire să fie bine spălate cu detergent de vase și clătite corespunzător.

Lasă un comentariu