LUDUȘ - FONDURILE REGIO SUSȚIN MODERNIZAREA ILUMINATULUI PUBLIC

Distribuie pe:

Orașul Luduș este cel de-al treilea din Regiunea Centru, după Gheorgheni și Cugir, care obține resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public. Contractul de finanțare a fost semnat joi, 5 decembrie, de către Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului, și Simion Crețu, director general ADR Centru, la sediul din Alba Iulia, informează Biroul de presă al Agenției.

Proiectul completează lista celor deja contractate în Luduș, unde sunt investite fonduri REGIO pentru refuncționalizarea unor spații urbane, pentru reabilitarea a peste 150 apartamente din șase blocuri, dar și pentru modernizarea unei școli și construcția unei creșe complet noi. Cu acest din urmă proiect, a cărui valoare totală depășește 20 milioane lei, în Luduș se vor derula investiții finanțate de Programul REGIO în valoare totală de peste 50 milioane lei.

Contractul “Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” are o valoare totală de 20.015.452,49 lei, din care 18.802.820,52 lei reprezintă fonduri nerambursabile solicitate (respectiv peste 4 milioane euro).

Primăria orașului Luduș estimează finalizarea proiectului la 31 octombrie 2022.

Concret, prin acest proiect se vor schimba 2.184 corpuri de iluminat și se vor instala 127 de noi surse de energie regenerabilă pentru iluminatul public, pe stâlpi existenți, iar datorită lucrărilor de extindere, întregul sistem de iluminat public din Luduș va măsura 74.860 metri liniari, în creștere cu mai mult de patru kilometri, față de valoarea de 70.760 metri liniari din prezent. Acest lucru se va realiza prin instalarea unui număr de 127 noi stâlpi, care vor include și echipamentele de energie regenerabilă. Aspectele referitoare la caracterul ecologic al acestei investiții sunt relevate de faptul că nivelul emisiilor echivalente de CO2 (exprimate în kg/mp/an) se va reduce la mai puțin de jumătate, de la o valoare de peste 35, până la 15,43. De asemenea, în trei ani va scădea și consumul anual de energie din iluminat public cu mai mult de 50%.

“Prin realizarea acestei investiții urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ și calitativ optim, pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor de întreținere, dar și pentru a avea un sistem care va deservi populația pe o perioadă mai lungă de timp. Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranța și buna vizibilitate atât pentru toți conducătorii auto, cât și pentru cetățeni. E un proiect pe care l-am propus pentru ca toți cei aproape 20.000 de cetățeni din oraș să beneficieze de un sistem de iluminat public modern și eficient. Iar toate celelalte proiecte - pentru reabilitarea blocurilor, pentru modernizarea parcului și a Școlii Vlăduțiu, dar și pentru construcția unei noi creșe - vor dovedi cetățenilor că dorim să oferim servicii publice de calitate”, a declarat primarul Cristian Moldovan.

Lasă un comentariu