DE LA 1 IANUARIE 2020, BUNICII CARE AU GRIJĂ DE NEPOȚI AR PUTEA FI PLĂTIȚI DE STAT!

Distribuie pe:

Comisiile speciale din cadrul Senatului și Consiliul Economic și Social au dat aviz favorabil unui proiect de ordonanță de urgență, care prevede că anumite categorii de pensionari pot primi, de anul viitor, câte 650 de lei în plus pe lângă pensie, dacă îndeplinesc anumite condiții.

Concret, este vorba despre pensionarii care se angajează să își crească nepoții, pentru a le permite părinților acestora să meargă la serviciu, situație în care pot primi lunar, pe lângă pensie, o indemnizație de 650 de lei.

Măsura se aplică numai dacă părinții care se află în concediul de creștere a copilului renunță mai repede la el și revin la muncă. În timp ce bunicii primesc indemnizația de 650 de lei pe lună pentru că au grijă de nepoți, părinții copiilor care se întorc mai repede la serviciu primesc stimulentul de inserție, tot în valoare de 650 de lei.

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii trebuie să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.

Cererile se depun la primăria de pe raza în care își are domiciliul pensionarul care face solicitarea, iar indemnizația pentru creșterea nepotului se stabilește începând cu data depunerii cererii și încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserție primit de părinte. Cei 650 de lei pentru bunici nu se impozitează, iar pentru ei nu se percep contribuții sociale.

Proiectul urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, după ce va fi adoptat de cele două camere ale Parlamentului (Senat și Camera Deputaților), promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu