SECEVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

UN SPITAL PENTRU URGENȚE MEDICALE, LA LUDUȘ!?

Grupul de entuziaști și bine intenționați tineri intelectuali ludușeni, dr. Cristian Nicoară, Aorica Man, Vasile Emanuel Nistor și Cristian Claudiu Nagy, fondatori (în 2019) ai Asociației pentru Urgențe Medicale Luduș, sunt convinși că un asemenea proiect nu numai că este necesar, dar este și posibil de realizat. Lor li s-a aliat și economistul Mihail Man, de la Compania privată SAMARCU SA Luduș. Împreună, au convocat și condus recent o mare adunare publică în care s-au reunit, în prezența primarului Ioan Cristian Moldovan, reprezentanți ai Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu”, Primăriei orașului Luduș, societăților comerciale (mari, mijlocii și mici), instituțiilor de învățământ, confesiunilor religioase din oraș, corespondenți locali ai mediei mureșene, precum și tineri ludușeni cu domiciliul în alte orașe, specialiști de marcă în IT, construcții, arhitectură, accesarea de fonduri guvernamentale și europene, în jurisdicția românească și europeană din domeniu.

După prezentarea istoricului actualului Compartiment de Primiri Urgențe (CPU), a stării sale actuale, a timpului de acordare a intervenției la domiciliul pacienților s-a impus concluzia specific românească: “În aceste condiții, facem ce putem!”. Apoi, s-a demonstrat, cu nume de produse și prețul lor (cu/fără TVA), că situația se poate schimba radical în bine în scurt timp. Soluțiile? Pentru persoanele juridice: cumpărarea directă sau donarea într-un cont de fundație a 20% din impozitul pe profit. Pentru persoanele fizice: 2% din impozitul pe profit sau pensii, donații prin SMS, cu cardul, campanii de strângere de fonduri, urne și adaosuri comerciale cu dedicație.

Celor care vor să se implice în acest proiect le oferim două adrese: telefon +40.723.226.968 și email contact@asociatiauml.ro

De luat în seamă sunt și interdicțiile: interesul personal, publicitatea electorală, scopuri politice, de partid.

 

CONFERINȚA “IN MEMORIAM DR. VALER RUSSU”

Organizat de Asociația Dr. Valer Russu, patronat de Spitalul Orășenesc și Primăria orașului Luduș, evenimentul a avut loc vineri, 6 decembrie 2019, în foaierul Casei Orășenești de Cultură. A început cu slujba de pomenire oficiată de preotul greco-catolic dr. Sorin Russu, strănepot al medicului comemorat. A continuat cu salutul primarului Ioan Cristian Moldovan, cu amintirile despre bunicul lor, ale ing. dr. Voicu Mager, prof. univ. dr. Șerban Doboși, din Cluj-Napoca, cu intervenția actualului manager general al Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu”, doamna Claudia Uțiu, care a prezentat comparativ primul spital din Luduș, înființat de dr. Valer Russu, și actuala structură și dotare a spitalului de ale cărui servicii beneficiază în jur de 50.000 de locuitori din Luduș și din zonele arondate Iernut și Sărmașu. Folosindu-se de un bener-rolă, dr. Chișu Iov Ionel s-a referit la principalele etape din viața și activitatea medicală la Luduș a dr. Valer Russu. Profesorul Mircea Gheborean a focalizat atenția celor aproximativ 50 de adulți, tineri liceeni și elevi de gimnaziu asupra marilor reușite și asupra dureroaselor înfrângeri care au marcat viața dr. Valer Russu. Interesante au fost și învățămintele pentru viitorii cetățeni cu drept de alegere a drumului în viața lor.

 

MOȘUL NICOLAE A FOST DARNIC ȘI ÎN ACEST AN

A fost darnic pentru că a avut multe ajutoare. Doamna Ana Bordan, președinta SNAC, ajutată de doamnele învățătoare de la clasele I-IV și de diriginții de la clasele V-VIII, au colectat, prin elevii lor, 500 pungi cu fructe proaspete, care au fost donate Spitalului Orășenesc. Banii adunați în cutiile milei din Bisericile Ortodoxe au ajuns la cei 17 copii nevoiași de la Centrul de Zi “Sfântul Mina” Luduș. Câteva zeci de pachete, cu tot felul de bunătăți, au fost oferite, prin grija Primăriei Luduș, elevilor care s-au oferit voluntar să împodobească brazii de Crăciun plantați în ghivece mari pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, pe strada Republicii și în Piața Centrală.

 

SEARA COLINDELOR

În prezența primarului Ioan Cristian Moldovan, concertul de colinde cu acest generic, inițiat de cântărețul bisericesc Mihai Poșteanu, de la Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae”, din Parohia Ortodoxă Luduș I, a adunat, vineri, 6 decembrie 2019, în sala mare a Casei de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”, sute de colindători, copii, tineri și adulți și sute de dreptmăritori creștini români să vestească împreună apropiata Naștere a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

De pe scena decorată cu lăcașul biblic ales de Mesia să vină în lumea pământenilor, dar și cu modernii brăduți de Crăciun, au vestit Nașterea Domnului, preșcolarii de la Grădinița “Căsuța fermecată” Luduș, membrii ansamblurilor folclorice “Ardealul”, din Luduș, “Plaiuri noșlăcane”, din comuna Noșlac - Alba, “Flori mureșene”, din Chețani, grupurile de colindători “Dor Doruleț”, a Școlii Populare de Artă, din Târgu-Mureș, “Cununa Blăjelului”, din Blăjel - Sibiu, “Horia, Cloșca și Crișan” a Garnizoanei Militare din Târgu-Mureș, “De la lume adunate”, din Cluj-Napoca, soliștii de muzică populară Rareș Măcinică, Roxana Iagăr, din orașul Iernut, Mihai Poșteanu, din Luduș, Dorina Oprea, Ovidiu Furnea, Monica Pârlea, Ionuț Uivaroși, din Târgu-Mureș, Alina Ceuca - Bistrița, Daciana și Suzana Vlad - Maramureș, Teodora Suciu, Costel Popa și Alexandra Togănel. Toți colindătorii au fost răsplătiți de domnul Mihai Poșteanu cu Diplome de Excelență, pentru participare, colăcei, din partea Brutăriei Comindal Lechința de Mureș, cu mere roșii și cu aplauzele binevoitoarelor gazde.

La încheierea concertului, domnul Mihai Poșteanu a mulțumit părintelui paroh Mihai Cercel, societăților comerciale Zonix, Riad Trade, Semtest DVN, Rodacia Luduș, KLF Luduș, Primăriei Luduș, Asociației Culturale “Ardealul” Luduș pentru sponsorizare, televiziunilor private TV As - Târnăveni, Adealul TV - Reghin, postului de Radio România Târgu-Mureș, Asociației Culturale ELEMENTS - Târgu-Mureș, pentru înregistrarea și transmiterea întregului concert.

 

PAULA SELING A COLINDAT PENTRU LUDUȘENI ȘI ÎMPREUNĂ CU LUDUȘENII

Seraficul eveniment creștin a avut loc sâmbătă, 7 decembrie 2019, în timpul concertului “Colindăm, Colindăm”, susținut de Paula Seling în Biserica Ortodoxă “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din orașul Luduș, la invitația părintelui protopop Lucian Voșloban.

Cu câteva minute înainte de începutul concertului, întreaga obște a dreptmăritorilor creștini din Biserică l-au întâmpinat cu smerită dragoste pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Ajuns în fața Iconostasului, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, în particular pe Paula Seling și pe Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.

După succintul, dar luminosul laudatio rostit de Dorin Grama, directorul Casei Orășenești de Cultură, pe microfonul instalației de sonorizare și pe sufletele ludușenilor a pus stăpânire vocea Paulei Seling, înfrățită cu îngerii și cu steaua de la Viflaim, cu muzica pură a rugăciunii care liniștește, vindecă și înalță sufletele spre fapte bune. Și-a început concertul cu rugăciunea “A mai trecut un an”, prin care Îl roagă pe Dumnezeu să fie cu noi în fiecare zi a vieții noastre, inclusiv în Anul care vine. Colindele “Iată, vin colindători”, “Sus, la Poarta Raiului”, “Aseară, pe înserate”, “Copile, cu ochi senini”, “Scoală, gazdă, din pătuț”, “Cerul și Pământul”, “Un cer senin, un cor divin se aude cântând” sunt un îndemn de întoarcere la tradiția străveche românească, la sonoritățile folclorului specific poporului român. Într-un recent interviu, Paula Seling își destăinuia secretul creației sale: “Dumnezeu îmi e călăuză și, de când am înțeles că El e în toate, încerc să fac totul așa cum mi-aș imagina că și-ar dori El. Nimic din ceea ce fac nu ar fi posibil dacă nu ar exista sclipirea divină”.

Aplauzele care au răsplătit-o au fost bine temperate. Cuvintele de mulțumire și de apreciere rostite de ÎPS Irineu și de părintele protopop la adresa talentului, vocii și repertoriului Paulei Seling vor rămâne, la fel ca și concertul ei de colinde, un model de exprimare a recunoștinței noastre față de Nașterea lui Iisus Hristos, a doua persoană a Sfintei Treimi.

După concertul de la Luduș, Paula Seling își continuă turneul “Colindăm, Colindăm” prin mari orașe ale României: Bistrița, Piatra Neamț, Iași, Galați, Ploiești, București, Brașov, Deva, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș (22 decembrie 2019, la Centrul Cultural “Mihai Eminescu”), Timișoara.

Deocamdată, impresionată de afectuoasa primire care i s-a făcut, a promis să mai revină la Luduș.

 

CONCERT CARITABIL

Domnul Ovidiu Baghiu, șeful Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș, vă invită, dragi creștini ludușeni, să luați parte, sâmbătă, 14 decembrie 2019, începând cu ora 17, La Concertul de colinde “Deschide ușa, deschide-ți inima...”, care va avea loc la Casa orășenească de Cultură. Vor colinda soliștii Sebastian Stan, Ionela Moruțan, Mirela Mănesca, Oana Bogza-Pintea, Ionuț Bledea, Diana Cârlig, Amalia Chiper, Florin Vos și Petrică Mureșan, nume de referință pentru folclorul muzical românesc tradițional. Speciali sunt și prezentatorii aleși: Iulian Praja și Anca Branea, membrii orchestrei condusă de Nelu Gabor. În compania lor, vor susține recitaluri de muzică și dans talentate persoane cu dizabilități din alte orașe ale României.

Biletele de intrare, în valoare nominală de 40 de lei, pot fi procurate de la CRRN Luduș și de la Casa Orășenească de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”. Accesul în sala de spectacol este permis cel mai târziu cu 15 minute înainte de ora 17, cu respectarea locului înscris pe biletul de intrare. Pe lista marilor sponsori sunt deja Hotel Aluniș Sovata, Samarcu Luduș, Vitafoam România, Diana Trans. Pentru noi înscrieri pe acea listă, pentru rezervări de bilete și alte informații referitoare la Concertul caritabil, puteți telefona la numărul 0745/33.47.00 sau accesa adresa de email crrnludus@yahoo.com.

Ovidiu Baghiu: “Dragi ludușeni, prin Concertul caritabil aducem un strop de fericire și bucurie persoanelor cu nevoi speciale. Mizăm pe o sală arhiplină cu un public minunat, pentru care nu contează cât dăruiesc, ci cât de multă dragoste pun în ceea ce dăruiesc”.

Lasă un comentariu