“SF. IERARH NICOLAE, MODEL AL BIRUINȚEI CREȘTINE”

Distribuie pe:

Duminică, 8 decembrie, Biserica Ortodoxă din centrul comunei Cristești, protopopiatul Târgu-Mureș, a îmbrăcat și anul acesta haine de sărbătoare, prăznuindu-și ocrotitorul. A fost o zi înălțătoare, în care toată suflarea, cu mic, cu mare, s-a bucurat de această mare sărbătoare. Sf. Liturghie a fost săvârșită în sobor de preoți, avându-i invitați de seamă pe părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi (Decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia), diac. asist. univ. dr. Răzvan Brudiu și pr. Bogdan Racoți din parohia Cristești II. Cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, pentru zidire sufletească, l-a avut în centru pe ocrotitorul Bisericii noastre, “Sf. Ierarh Nicolae”. În cuvântul de învățătură, părintele profesor a aprofundat tema legată de lupta pe care noi, ca și creștini, trebuie s-o ducem până la capăt, și anume trebuie să devină un deziderat al vieții noastre creștinești, după cum și Sf. Ierarh Nicolae este un adevărat model al biruinței creștine.

Sfântul Ap. Pavel ne spune în epistola către Efeseni că lupta noastră nu este cu noi înșine, cu trupul nostru, cu sufletul nostru, ca și cum în post trebuie să ne executăm ființa noastră, să ne terorizăm, să ne plămădim trupul nostru, să-l chinuim, la Efeseni (6, 12), Sf. Ap. Pavel spune: “Lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva tuturor începătoriilor, împotriva stăpânilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduhuri”. Deși postul pare o luptă și cu noi înșine și cu pornirile noastre păcătoase, ele nu vin de la noi, spune Sf. Ap. Pavel, vin din altă parte, vin de la aceste duhuri ale răutății. Sf. Ap. Pavel ierarhizează diavolii așa cum există și o ierarhie a îngerilor, cele nouă cete îngerești (Scaune, Domnii, Începătorii, Arhangheli, Serafimi, Heruvimi, Îngeri...), așa și duhurile răutății sunt graduale, în funcție de gradul de pervertire în momentul căderii lor. Atunci când au zis “Să-L dăm jos pe Dumnezeu din cer și să ne punem noi în locul Lui”. În funcție de gradul de pervertire și răutate și diavolii sunt clasificați într-o structură ierarhică - răi, foarte răi, extraordinari de răi, cu aceștia toți trebuie noi să ne luptăm.

Nicolae, primul nume de Nicolae în Sf. Scriptură apare în cartea F. Apostolilor, la un anume Arhidiacon. Numele în definiția lui înseamnă: “Cel care se luptă cu răul” (cel care biruiește, cel care devine învingător asupra acestor duhuri rele, asupra acestor duhuri ale fărădelegii). Propriu-zis, Sf. Ierarh Nicolae preia acest nume creștin, și noi, românii, ne bucurăm și ne botezăm copiii cu numele acestui mare făcător de minuni. Odată cu numele preluăm și sarcina de a ne lupta și mai ales de a birui păcatele noastre. De fapt, lucrul acesta îl propune Biserica și în posturi, suntem în postul Crăciunului și ce ne propunem: Ne propunem să fim mai buni, să câștigăm anumite bătălii chiar dacă războiul încă nu l-am câștigat, el va fi pe toată durata vieții noastre. Să nu avem impresia că s-a sfârșit totul după o biruință, nu, vom fi încercați până la sfârșitul vieții noastre. În frumoasele pilde și istorioare din viața sfinților se spune că, atunci când niște sfinți au fost duși la cer pe aripi de înger, ei mai cereau încă timp de pocăință și luptă cu răutatea, pentru că nu ne putem detașa, chiar dacă unora le merge bine, nu ne putem detașa de răutatea lumii acesteia, fără ca să ne rugăm pentru ea. În lumea monahală, în lumea ortodoxă există foarte multe centre mănăstirești unde călugării se retrag nu să se roage pentru ei, ca niște

egoiști, ci să se roage pentru păcatele și răutatea din lume, își asumă acești călugări într-o mucenicie, fără sânge, rugăciunea pentru întreaga lume. Dacă rugăciunea și Sf. Liturghie ar înceta, unui singur diavol i-ar fi suficient să distrugă lumea.

Datorită fusului orar existent, în fiecare ceas există o Sf. Liturghie săvârșită pe pământul acesta. Lupta noastră este și trebuie să fie permanentă, liturghiile nu se termină niciodată, de unde rezultă că această luptă împotriva răutăților și biruința asupra ei trebuie să devină un deziderat al vieții noastre de creștin.

Un bun creștin după modelul Sf. Nicolae se luptă cu răutatea lumii, noi ne luptăm rugându-ne pentru lume, pentru bunul mers al ei și al neamului nostru românesc. Pe nici o rugăciune, făcută din suflet curat, Dumnezeu nu o trece cu vederea, să fim siguri de lucrul acesta. Dacă ne rugăm cu credință, credința mută munții, spune Hristos, iar Hristos nu minte niciodată. Avem această putere care nu o folosim, avem acest dar care nu știm ce să facem cu el și în loc să-l punem în vedere sau la vedere, îl ascundem sub obroc și-l tăinuim. Oare de ce? Dacă reușim acest lucru (lupta cu răul prin rugăciune), acum, în postul Crăciunului, ne ridicăm și, din gârbovirea femeii de astăzi din Evanghelie, devenim oameni verticali, (și câtă nevoie are țara de oameni verticali, să nu ne mintă, să nu ne fure, câtă nevoie are de oameni integri, de modele), și apoi reușim să dobândim puterea de luptă duhovnicească pe care o vom duce până la sfârșitul vieții noastre...

Se cuvine să aducem mulțumire Bunului Dumnezeu pentru harul binefăcător trimis credincioșilor și deopotrivă Sfintei noastre Biserici. Îi felicit pe toți credincioșii pentru râvna de care au dat dovadă. Mulțumim părinților împreună slujitori, mulțumim elevilor școlii vocaționale de arte din Târgu-Mureș, Mara Stuparu, Bogdan Orban, Maria Veronica Pop, grupului de colindători Casa Rusu - Câmpia Transilvaniei, Grupul Brădulețul și domnului Răzvan Porime pentru frumoasele colinde tradiționale, care ne-au adus mai aproape de Praznicul Nașterii Domnului Hristos. La final, copiii au primit cadouri de “Moș Nicolae”, iar ca instrument de luptă și biruință asupra vrăjmașului, fiecare din cei prezenți a primit în dar din partea parohiei noastre o “Carte de rugăciuni cu scris mare”.

Sărbători cu pace și binecuvântare!

Lasă un comentariu