LA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ, FARMACIE, ȘTIINȚE ȘI TEHNOLOGIE “G.E. PALADE” TÂRGU-MUREȘ - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A VOLUNTARIATULUI

Distribuie pe:

Aula Magna a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G.E. Palade” din Târgu-Mureș (str. Nicolae Iorga) a găzduit, zilele trecute, un eveniment special dedicat Zilei Internaționale a voluntariatului, la Facultatea de Științe și Litere “Petru Maior”.

Manifestarea, organizată de prof. dr. Maria-Ana Georgescu, a avut drept scop stimularea voluntariatului în rândul tinerilor, cultivarea sentimentelor altruiste și a dorinței de implicare pentru îmbunătățirea stării de bine a semenilor și a mediului natural.

În prezența reprezentanților conducerii facultăților de Științe și Litere, de Inginerie, precum și de Economie și Drept, a numeroși participanți studenți, cadre didactice și voluntari, activitatea a abordat teme de interes precum: Voluntariat la UMFST “G.E. Palade”, Oportunități de voluntariat la Fundația Transilvană Alpha (FTA), Donând voluntar sânge, poți salva vieți.

Prodecanul Facultății de Științe și Litere “Petru Maior”, lector dr. Dumitru-Mircea Buda, a rostit o alocuțiune la deschiderea lucrărilor, punând accent pe latura umanistă a voluntariatului.

Prof. Maria-Ana Georgescu a prezentat profilul actual al voluntarului din țara noastră: este tânăr, în primul rând, este student sau elev, este o persoană care urmărește scopuri înalte. În esență, a face voluntariat înseamnă a oferi și nu a tot dori să primești, a activa și a nu aștepta rezolvări de la alții, a fi altruist și a te pune de bunăvoie în slujba altora, mai puțin norocoși, ori a mediului în care viețuim.

Lector dr. Adrian Boantă, prodecanul Facultății de Economie și Drept, a făcut prezentarea succintă a prevederilor Legii 78/2014 referitoare la voluntariat, precum și a Regulamentului de voluntariat din universitate.         

S-a discutat ce anume presupune voluntariatul, care sunt avantajele personale și beneficiile sociale ale acestuia.

Gianina Șerban, director de resurse umane la FTA, a prezentat organizația pe care o reprezintă, o organizație umanitară prestatoare de servicii sociale. Apelul la voluntariat în ONG-uri are ca beneficii personale îmbunătățirea propriului CV, un mediu propice descoperirii sau exersării propriilor aptitudini și o variantă optimă pentru plăcerea de a dărui, de afirmare personală și de a lega prietenii.

Un subiect mai sensibil abordat a fost donarea voluntară de sânge, și chiar de celule stem.

Dna psiholog Marinela Lazăr, de la Centrul regional de transfuzie sanguină, a făcut o pledoarie pentru a deveni donatori de sânge, atât de necesar într-un centru medical cum este Târgu-Mureșul.

Participanții s-au lămurit ce condiții au de îndeplinit donatorii și asupra lipsei de pericole în cazul donării.

De asemenea, s-a evidențiat satisfacția adusă de un asemenea gest umanitar, care realmente poate salva vieți.

Puterea exemplului în voluntariat a constat în aducerea formației Happy Feet, pregătită de un voluntar - Cismaș Radu, compusă din tineri cu dizabilități, să cânte la sfârșitul programului, iar sala întreagă să colinde în așteptarea sărbătorilor de iarnă.

Obiectivul final a fost de a-i convinge pe studenți să se implice în acțiuni de voluntariat, în diverse organizații și în diferite moduri, inclusiv prin donare de sânge, susțin inițiatorii evenimentului.

 

 

Lasă un comentariu