TEST PENTRU AFLAREA RITMULUI DE ÎMBĂTRÂNIRE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Stanford din California, citați de descopera.ro, susțin că, prin analiza unor proteine specifice din plasma sanguină, putem afla informații importante referitoare la starea de sănătate a unei persoane și la ritmul de îmbătrânire al acesteia.

“În cadrul studiul nostru, am analizat eșantioane de plasmă sanguină prelevate de la peste 4.200 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani, și am identificat o asociere între 373 proteine și îmbătrânire.

Se cunoaște de mult timp că evaluarea anumitor proteine din sânge poate oferi informații cu privire la starea de sănătate a unei persoane (de exemplu, lipoproteine pentru sănătatea cardiovasculară), însă nu s-a consemnat faptul că numeroase niveluri diferite de proteine (aproximativ o treime dintre cele analizate) se modifică în mod considerabil odată cu înaintarea în vârstă.

Proteinele sunt caii de povară ai celulelor corpului, iar atunci când nivelurile lor relative suferă modifiări substanțiale înseamnă că și tu te-ai schimbat. Analiza a mii de proteine din plasmă oferă o imagine a ceea ce se întâmplă în tot corpul.

Concluziile sugerează că îmbătrânirea fizică nu se petrece într-un ritm constant, ci inegal și prezintă trei vârfuri distincte - la vârstele de 34, 60 și 78 de ani.

La aceste vârste, există creșteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sânge, cu schimbări vizibile.

Prin urmare, un test de sânge care să vizeze aceste proteine ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de îmbătrânire decât în mod normal și cu risc crescut de a dezvolta afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inimă.

Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau a altor factori care încetinesc sau accelerează îmbătrânirea. Însă, orice utilizare clinică a unui astfel de test de sânge mai are cel puțin cinci până la zece ani până la concretizare”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu