ÎNAINTE DE PRIMA CARTE DE IDENTITATE, ADOLESCENȚII DE 14 ANI TREBUIE SĂ OBȚINĂ “CERTIFICATUL DE CETĂȚEAN RESPONSABIL”!

Distribuie pe:

Asociația VeDemJust, care promovează libertatea, întărirea democrației, susținerea statului de drept, buna guvernare, promovarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, le propune parlamentarilor să inițieze, să dezbată și să adopte “Legea Gino”, act normativ care să prevadă că, atunci când împlinesc vârsta de 14 ani, minorii să urmeze o sesiune de instruire la... poliție și să obțină un cerificat de cetățen responsabil.

Vârsta răspunderii penale și contravenționale

“Momentul împlinirii vârstei de 14 ani este foarte important pentru tineri. Dar el este rezumat doar la eliberarea cărții de identitate, fără nicio semnificație legată de debutul vârstei răspunderii penale și contravenționale. De aceea, așa cum pentru a conduce un autoturism este nevoie de un permis, iar permisul se obține în urma unui curs, tot astfel pentru a păși în viață la împlinirea vârstei de 14 ani este nevoie de cartea de identitate, iar pentru obținerea ei este nevoie de o instruire.

În fiecare județ al României, aproximativ 100 de minori împlinesc, săptămânal, vârsta de 14 ani. Ca urmare, într-o singură zi, în fiecare săptămână, se poate organiza pentru câteva ore o sesiune de instruire prealabilă ridicării cărții de identitate de la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor.

Instruirea se va face în mod interactiv, la sediul Poliției, de către polițiști în cadrul atribuțiilor de serviciu. Pot fi invitați să participe, în mod voluntar, magistrați, consilieri juridici sau alți specialiști în drept, inclusiv din cadrul asociațiilor neguver namentale cu activitate în domeniul civic și al drepturilor omului, în condițiile arătate în ordinul comun elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției”, se arată în expunerea de motive.

Conștientizarea tinerilor

Asociația VeDemJust mai propune ca, după parcurgerea sesiunii de instruire, fiecare participant să primească o dovadă numită “Certificat de cetățean responsabil”, care va fi o condiție pentru eliberarea cărții de identitate.

În acest fel, ar crește responsabilizarea celor care primesc prima lor carte de identitate, aceștia realizând că, de acum înainte, faptele lor pot atrage consecințe serioase pentru societate și pentru viitorul fiecăruia. Mărind gradul de conștientizare a tinerilor, ei vor deveni ulterior adulți mai responsabili.

Cu acest certificat, minorul se va prezenta la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor și își va ridica prima carte de identitate. De acum înainte, el poate păși informat în viață și încrezător în puterea legii.

Drepturi și obligații între 14 și 18 ani

Odată cu împlinirea vârstei de 14 ani și a ridicării primei cărți de identitate și până la vârsta majoratului (18 ani), tânărul poate semna singur documente, iar părinții trebuie doar să îl asiste, poate obține pașaport pe numele său, își poate încasa singur alocația dacă un părinte este de acord, poate circula cu bicicleta pe drumul public, poate fi pasager pe o motocicletă și poate participa singur la marile festivaluri sau la emisiuni radio-tv, dacă are acordul în scris al părintelui.

Pe de altă parte, în cazul în care va săvârși o infracțiune, tânărul va fi sancționat de un judecător, iar în cazul în care va comite o contravenție va putea fi amendat de un polițist.

De la împlinirea vârstei de 14 ani, tânărul poate primi singur o citație emisă pe numele său, iar când este audiat ca martor el trebuie să depună jurământul ori declarația solemnă că va spune adevărul, fără să mai fie necesară prezența părintelui (tutorelui). (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu