CURIOZITĂȚI DE CRĂCIUN

Distribuie pe:

Legenda lui Moș Crăciun

Legenda lui Moș Crăciun este veche de sute de ani și se pare că este derivată din povestea Sfântului Nicolae. Se povestește că Sf. Nicolae a renunțat la o parte din averea sa și a decis să călătorească în zonele rurale, pentru a-i ajuta pe oamenii săraci. O altă legendă spune că Moș Crăciun trăiește la Polul Nord împreună cu spiridușii lui, care fac cadouri pentru copiii din întreaga lume. În unele țări, cadourile de Crăciun sunt aduse în dimineața zilei de 25 decembrie, dar, în cele mai multe țări europene, tradiția spune că darurile trebuie date în Seara de Ajun.

 

Știați că...

... în anul 320, Papa Iuliu I a specificat pentru prima dată oficial data nașterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie?

... în Statele Unite, Alabama a fost primul stat care a adoptat Crăciunul ca sărbătoare legală, în 1836?

... cel mai vechi cântec creștin de Crăciun este “Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, în secolul al IV-lea?

... “Silent Night, Holy Night” este cântat în peste 180 de limbi străine?

... Rudolph are nasul roșu pentru că a fost atins de Magia Crăciunului atunci când era mic?

... renii lui Moș Crăciun - Blitzen, Cornet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer și Vixen, conduși de Rudolph - zboară aproape cu viteza luminii? De aceea Moșul are timp, într-o noapte, să împartă cadouri tuturor.

 

Superstiții de Crăciun

* Se spune că aduce ghinion, dacă porți pantofi noi de Crăciun.

* Un cer senin de Crăciun anunță un an roditor.

* Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul.

* Dacă mănânci mere de Crăciun, vei fi sănătos tot anul.

* Este bine să împodobești casa cu crenguțe de vâsc în ziua de Crăciun, deoarece se spune că vâscul aduce noroc și te ferește de rele.

* Nu este bine ca între Crăciun și Anul Nou să tricotezi, să coși sau să speli rufe, în general să lucrezi, pentru că toate îți vor merge prost.

* Primul brad a fost împodobit în 1510, iar în America Latină se împodobește Cactusul.

* Oamenii au văzut la început în bradul de Crăciun un simbol al copacului din Paradis și au atârnat în el mere roșii, simbol al Păcatului originar.

* Împodobitul bradului face parte din tradițiile sărbătorilor de iarnă încă de dinainte de Hristos, de pe vremea când sărbătoarea Crăciunului se numea Saturnalia.

* Primul brad a fost împodobit în 1510, iar prima mențiune scrisă apare în Germania, în anul 1530.

* În America Latină se împodobește cactusul. Spaniolii și portughezii au introdus pomul de Crăciun în această zonă, dar cum acolo nu cresc conifere, sud-americanii decorează cactuși, pini sau brazi din plastic.

* În Spania, mai există o variantă a pomului de Crăciun: un pom natural în care sunt atârnate cadouri și dulciuri, iar copiii trebuie să arunce cu pietricele pentru a-și lua cadourile.

* În Grecia nu există obiceiul împodobirii bradului, pentru că aici nu există brazi, ei fiind înlocuiți cu crenguțe de măslin.

* În Brazilia, Crăciunul cade vara. Pentru a reda impresia de zăpadă, bradul este împodobit cu bucățele de zăpadă artificială.

* În China, bradul de Crăciun se numește “pomul luminii”, dar nu este împodobit decât de un procent mic al populației.

* În Africa de Sud, obiceiul împodobirii bradului nu este prea întâlnit, în schimb, ferestrele sunt împodobite cu vată și beteală.

* În Arabia Saudită, nici un obicei de Crăciun nu este văzut prea bine. De aceea, este o sărbătoare privată, iar bradul nu trebuie expus la vedere.

* În Montreal, Canada, există o adresă oficială a lui Moș Crăciun, unde nu doar primește scrisori de la copii, ci și răspunde acestora. Această adresă a luat naștere oficial în anul 1983, după ce timp de nouă ani, poșta locală primea o sumedenie de scrisori dedicate Moșului, iar angajații oficiului răspundeau în numele Moșului, pentru a nu-i dezamăgi pe cei mici.

 

Puterea vâscului

Înainte de a deveni o tradiție creștină de iarnă, vâscul a fost folosit în practicile păgâne din Scandinavia, pentru protejarea caselor de spiritele rele. Tradiția sărutului sub vâsc a apărut odată cu nașterea unui mit despre Frigga, zeița dragostei, despre care se spune că oferă un sărut oricărei persoane care se așează sub vâsc. Tradiția mai spune că boabele vâscului sunt de fapt lacrimile zeiței pentru fiul ei, care a fost ucis cu o armă realizată din lăstarul plantei. Alte religii păgâne, precum religia Druidă, susțin că vâscul este secretul fericirii. Mai târziu, religia creștină a inclus vâscul în tradițiile de Crăciun, iar astăzi se folosește alături de crenguțele de brad, la decorarea casei.

 

Nașterea, sub nume diferite

Nașterea lui Iisus Hristos este cunoscută sub nume diferite la fiecare popor în parte. Englezii îl numesc Christmas, francezii Noel, italienii Natale, germanii Weihnachten, spaniolii Noche buena, norvegienii Jul, suedezii Oel, danezii Juul. Românii numesc Nașterea Domnului printr-un cuvânt specific poporului nostru, anume Crăciun.

 

Bradul, un simbol al vieții veșnice

Împodobirea bradului este o tradiție care și-a început istoria în Germania, în secolul al XVI-lea, când poporul german obișnuia să decoreze brazii cu trandafiri, mere și hârtie colorată.

Legenda spune că cel care a împodobit pentru prima oară bradul de Crăciun cu lumânări a fost reformatorul protestant Martin Luther.

Tradiția a continuat apoi în Anglia, Franța, Elveția și Rusia, unde bradul era ales din mijlocul unei păduri și era împodobit cu lumânări, bomboane și jucării.

În prezent, bradul simbolizează viața veșnică oferită de Iisus Hristos. De sărbătorile de iarnă, nu doar bradul se împodobește, ci și casa se decorează cu ramuri și coronițe de brad. Se spune că acestea aduc sănătate, noroc și dragoste veșnică.

* Prima felicitare de Crăciun din lume a fost tipărită în anul 1846, la Londra.

* Cel mai popular colind din lume nu este “Silent Night” sau “Jingle Bells”, așa cum consideră foarte multă lume, ci “White Christmas”, cântat de către Bing Crosby.

* Conform tradiției, împodobirea pomului de Crăciun trebuie să aibă loc în Seara de Ajun. În multe țări, încă se consideră că Moș Crăciun este cel care aduce bradul copiilor.

* Bradul împodobit trebuie păstrat până la Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, pentru ca prosperitatea să abunde în casă tot timpul anului.

* Se spune că Moș Crăciun intră pe hornul casei pentru a lăsa cadourile pentru copiii cuminți sub brăduț. Însă legenda spune că, de fapt, Moșul se strecoară în case pe ușa din față, care trebuie lăsată descuiată.

* Celebrarea Crăciunului a fost interzisă, în anul 1552, în Anglia, de către puritani. Obiceiul a fost reluat abia în 1660, odată cu instalarea pe tron a lui Charles II.

* Data oficială a Crăciunului a fost stabilită prima oară pe 25 decembrie în anul 350 e.n, de către episcopul Romei, Papa Julius I.

* Specialiștii au făcut tot soiul de calcule și au descoperit că dacă fiecare copil din lume și-ar dori de la Moș Crăciun o simplă ciocolată de 100 de grame, sania acestuia ar cântări în jur de 240 de tone și ar avea nevoie de mai mult de 1.000 de reni pentru a o deplasa în toate colțurile lumii.

* Moș Crăciun lucrează 31 de ore datorită diferențelor de fus orar pe glob. Un inginer finlandez a calculat că Moș Crăciun trebuie să zboare cu 5.800 km/ secundă pentru a duce cadouri tuturor copiilor.

* În Ajunul Crăciunului, în anul 1914, trupele britanice, franceze și germane de pe frontul de vest au făcut un armistițiu - au pus arma deoparte și au cântat colinde, au împărțit cadouri și au stat de vorbă.

* Celebrul costum roșu al lui Moș Crăciun a fost creat de către un caricaturist pe nume Thomas Nast, în anul 1860.

Sursa: Info Amsem

 

Lasă un comentariu