SĂRBĂTOAREA PENSIONARILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNT AL ANULUI ȘCOLAR 2018-2019

Distribuie pe:

Cu mulți ani în urmă s-au sărbătorit colegii-dascăli, care erau pensionari. A rămas singura sărbătoare. Așa că, la Conferința Județeană de alegeri, concurând la funcția de președinte, mi-am propus mai multe proiecte. Unele dintre ele continuă: ,,Fascinația copilăriei”, concurs de recitări pe care-l realizăm de 17 ediții, parteneriatul cu Palatul Copiilor, Concursul Național de dans ,,Ritm, dans și fantezie”, la ediția a X-a, dar și proiectul, la care de mult timp mă bătea gândul, în a sărbători anual toți lucrătorii din sistemul de învățământ, sindicaliștii noștri, indiferent că e personal didactic, didactic auxiliar sau nedidactic. Fiind aleasă președinte a Sindicatului din Învățământ ,,Spiru Haret” Mureș, consider că trebuie să duc la bun sfârșit promisiunile și sper că le voi duce cu echipa, adică membrii Biroului și cei 4.000 de sindicaliști. Am ales în acest an ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, a românilor de pretutindeni, zi care din 01.12.1990 este și ziua noastră, a românilor. Pentru început am sărbătorit prin steaguri, cocarde, apoi cu însemnul cel mai important, Imnul României. Pentru a nu uita că în 1 Decembrie 1918, în urmă cu 101 ani, s-a realizat Marea Unire, a venit să ne vorbească Inspectorul Școlar de specialitate - istorie, dl Antoniu Ioan Berar, de la ISJ Mureș. Sorana Fărcaș, elevă a Școlii Gimnaziale ,,L. Rebreanu” din Tg.-Mureș, a cântat cunoscutul cântec “Doamne, ocrotește-I pe români”, iar colega noastră, Moldovan Elisabeta Anda - președintele zonei Sighișoara, ne-a încărcat cu o emoție puternică cu un vechi cântec patriotic “Clopotele reîntregirii”. Am prezentat istoricul evenimentului, pornind de la ce e un speech (discurs)? El are un început, un sfârșit, care trebuie făcute bine, pentru a putea fi reținute de cei care participă. Conținutul este reținut de cine vrea, ce vrea și dacă vrea, dumneavoastră veți decide!

Încep prin a vă spune că fiecare dintre noi în viața noastră am avut o copilărie bună sau mai puțin bună, am locuit la țară sau oraș. Am urmat școli: învățământ primar, gimnazial, profesional, liceal, învățământ tehnic, universitar, unii masterat și doctorat. Fiecare am avut perioada cea mai frumoasă, când părinții au fost cei mai importanți, ne-au iubit, i-am iubit, vizibil sau nu, poate chiar o iubire nespusă, dar simțită, rămânând permanent respectul. A venit apoi adolescența, prietenia, iubirea, prima întâlnire, primul sărut, sentimente care sunt sigură că au rămas și vor rămâne amintire. Au urmat căsătoria, cu sau fără nuntă, viața de familie, copii cu toată educația lor, și cu cei șapte ani de-acasă, cu bucurii mari și mici. Au fost și momente grele, cu pierderea unor oameni dragi, cu semne de maturitate deplină: creșterea tensiunii, dureri de spate și junghiuri, dureri de cap etc. Viață, viață, viață cu iubire, încredere credință, necazuri, dureri, speranțe, ba chiar și cu o revoluție de acu', treizeci de ani, care ne tot ceartă de atunci, și noi o certăm de atunci și o certăm și acum.

Cele enumerate, și cred că mult mai multe și de multe alte feluri, sunt doar problemele noastre personale, foarte importante. Ele rămân. Rămân fiecăruia. La ceas aniversar, celor spuse li se adaugă munca, profesia de dascăl, didactic auxiliar, nedidactic, muncă serioasă, responsabilă și cu multă dăruire de 35, 40, 45 de ani sau mai mulți. Munca depusă ne leagă de profesie, de colegi, de locul de muncă, de drumurile făcute, de oamenii cu care ne-am întâlnit, de părinți, dar, pe cei mai mulți de elevi, pe unii chiar de zeci de elevi, de serii de elevi, de oamenii ce au devenit. Această zi a fost pentru cei prezenți, dar și pentru cei care, din diferite motive, nu au putut fi alături de noi. Sindicatul a marcat

momentul cu respect, cu simplitate, cu demnitate, așa cum v-a reprezentat în toată perioada muncii dumneavoastră, și la bine, și la rău. A luptat împreună cu dumneavoastră, pentru că “Uniți suntem mai puternici”, să avem legi bune, bani cât se poate de mulți. A luptat și când au fost tăiate salariile, a luptat și pentru recuperarea lor, dar și pentru multe alte drepturi. El, sindicatul, conducerea lui, v-a respectat, vă respectă și vă va respecta și de acum înainte pentru sprijinul reciproc acordat de-a lungul anilor. Am ajuns la ceas aniversar, la care adăugăm că momentele bune să fie cât mai multe și mai dese. Vă dorim multă sănătate, bucurii și ani mulți de pensie! Sper ca evenimentul să vă aducă aminte de noi și de această sărbătoare. La mulți ani, Românie! La mulți ani, pensionari sărbătoriți!

Evenimentul a inclus și ,,Scrisoare către Dumnezeu”, un gând creștin, cântat de Sorana Fărcaș.

La sărbătoare au luat parte invitații noștri dragi, care, prin cuvinte alese, au adresat gândurile lor minunate pentru sărbătoriți, a fost apreciată munca, li s-a adus omagiu tuturor, dorindu-le multă sănătate. Aceleași cuvinte calde au fost adresate de colega noastră, Minor Borbala, în limba maghiară, care ne spunea printre altele, că ziua a deschis o nouă ușă, pensionarea, să îndeplinească toate dorințele la care au visat și pentru care nu au avut timp până acum.

Viața de pensionar nu este o renunțare, ci o ridicare la niște culmi, de unde totul se vede mai drept, mai frumos. De la viață primim înapoi tot ce am investit în ea.

Cu drag și respect au vorbit invitații noștri: Inspectorul Școlar General - Macarie Ioan, președintele UJSL-MUREȘ, Filiala CNSLR-FRĂȚIA- dl Cociș Călin Orlando, fostul președinte al Sindicatului din Învățământ ,,Spiru Haret” Mureș -Săcărea Ioan.

De asemenea, au fost prezenți prof. Pop Florin - liderul de sindicat din ISJ Mureș, și Constantin Vasile - pensionar, fostul președinte al zonei Sighișoara.

Sărbătoarea s-a încheiat punctând povestea celor patru lumânări: Liniștea, Credința, Iubirea, Speranța, prin care se concluzionează că oricând nu arde o lumânare, Speranța poate reaprinde pe cele care sunt stinse sau doar pâlpâie, pentru că noi, toți, pensionari sau nu, să avem viața plină de liniște, credință, iubire, speranță și multă sănătate.

Și pentru că vin sărbătorile, programul a cuprins colindul unui copil și colindele corului “Nicolae Bogdan” Sighișoara, îndrumat și dirijat de Moldovan Elisabeta Anda, și colindul coriștilor cu rezultate remarcabile.

Ne-au primit cu colindul colegii noștri, membrii Biroului Executiv: Rezi Maria, Ignat Virgil, Minor Borbala, Moldovan Anda, Sighiartău Radu, Dinu Roxana, Motorga Maria, Cîmpean Daniela, Pop Lucia, Pasc Ovidiu, Roman Adrian, secretara Pop Aurora și Crișan Cornel, bun la toate. O echipă minunată, care a demonstrat cu desăvârșire că “Uniți suntem mai puternici !”

Prin această sărbătoare să sperăm că vom reuși a realiza și la anul, și la anul, cu alți și alți colegi.

Dorim ca sărbătorile să vină cu sănătate, fericire, cu familia alături și un sincer și călduros “La mulți ani!”.

 

Lasă un comentariu