INIȚIATIVĂ LEGISLATIVĂ: COPIII ROMÂNIEI AR PUTEA BENEFICIA DE UN PACHET MINIMAL DE SERVICII

Distribuie pe:

UNICEF salută depunerea la Senat de către parlamentari de la toate partidele a unui proiect pentru completarea Legii asistenței sociale 292/2011, prin care toți copiii din România și familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un pachet minimal de servicii - protecție, sănătate și educație - în comunitățile în care trăiesc.

Potrivit unui comunicat de presă al UNICEF, soluția, testată deja de inițiatori - parlamentari PSD, PNL, PRO Europa, USR, PMP, UDMR, neafiliați și minorități -, folosește resurse disponibile la nivelul comunității, este ușor de implementat pe scară largă și este eficientă din punctul de vedere al costurilor.

“Prin această propunere, sunt aduse împreună toate serviciile de care copiii au nevoie pentru a crește sănătoși alături de familiile lor și de a se dezvolta feriți de orice formă de violență. Inițiativa pune accentul pe serviciile de prevenire care sunt mult mai ieftine și benefice pentru copil și familie, dar și pentru întreaga societate. În fiecare comunitate, un asistent social, un asistent medical și un consilier școlar vor lucra împreună pentru a identifica și sprijini copiii și familiile lor. În funcție de nevoi, în comunitățile de romi, un mediator școlar și un mediator sanitar se alătură echipei”, conform sursei citate.

Conform UNICEF, aproximativ 40% dintre cei 4 milioane de copii ai României sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. 400.000 de copii nu sunt înscriși în sistemul de învățământ, fapt care le limitează drastic șansele viitorilor adulți de a avea un loc de muncă. Aproximativ 52.000 de copii sunt separați de familiile lor, în cea mai mare parte din cauza sărăciei, violenței sau abandonului, iar în 2017 au fost raportate peste 15.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, adaugă organizația.

 

 

Lasă un comentariu