LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

În cadrul ciclului de conferințe dedicate personalităților marcante ale neamului românesc, miercuri, 11 decembrie 2019, jrs. Silviu Rațiu, descendent și el din această vrednică familie românească, coborâtă la 1228 din Apuseni și stabilită mai apoi pe la 1770 la Noșlag lângă Sibiu, ne-a vorbit despre Ioan Rațiu, cel care a conceput actul Memorandumului și a înființat mai apoi, alături de alți intelectuali români ardeleni, ASTRA românescă.

Ioan Rațiu s-a născut la 19 august 1828 la Turda, a urmat cursurile școlare medii la Turda, Blaj, Cluj, iar cele universitare la Budapesta. A profesat avocatura la Pesta, Cluj și Sibiu. La 1848, împreună cu fratele său Partenie, a fost la comanda legiunii lui Avram Iancu care a scos armate revoluționarilor maghiari din Apuseni, înfrângând-o.

A fost avocatul țărănimii ardelene apărându-i drepturile în foarte multe procese răsunătoare, cazul Tofalău fiind semnificativ, fapt care i-a sporit notorietatea.

S-a implicat în conceperea actului Memorandumului, pe care, în numele ardelenilor, delegația română îl înmânează la Viena, împăratului Francisc Iosif, la 29 mai 1862, dar fără niciun rezultat, motiv pentru care se îndârjește și mai mult în lupta lui de apărarea drepturilor românilor. În urma celebrului său discurs de la tribunalul din Cluj din 1864, în procesul Memorandiștilor, este arestat și condamnat la 2 ani închisoare. În cadrul procesului rostește memorabila frază “existența unui popor nu se discută, ea se afirmă”, care l-a făcut celebru.

A avut o intensă activitate publicistică în cadrul căreia, pe lângă alte probleme făcute publice opiniei publice, a sesizat foarte bine situația înrobitoare a țăranilor ce lucrau în agricultură, acuzând legislația aflată în totalitate în mâna și în favoarea nobililor maghiari.

Pentru a suplini lipsa de cultură în diverse domenii a nației române, s-a alăturat și el elitei intelecualilor români ce au luptat pentru înființarea, la 23 octombrie 1861 la Sibiu, a Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, ASTRA, cu ramificații mai apoi în tot spațiul românesc, asociațiune ce funcționează până astăzi.

Acest reprezentant de marcă a neamului românesc s-a stins din viață la 4 decembrie 1902

la Sibiu, dar urmașii lui i-au dus mai departe crezul său politic, “Nația înainte de toate”.

Clipa de poezie a fost susținută de dr. Marcoci Dorian, prof. Gheorghe Munteanu și subsemnatul.

 

Lasă un comentariu