ECOLOGIȘTII DESPRE PACTUL ECOLOGIC EUROPEAN: ESTE PUȚIN AMBIȚIOS; AR TREBUI SĂ REEVALUĂM MODELELE DE PRODUCȚIE ȘI CONSUM

Distribuie pe:

Organizații ecologiste europene au salutat miercuri proiectul Pactului Ecologic european prin care Bruxelles-ul dorește ca UE să avanseze către o economie neutră în emisii de CO2, dar unele cred că acesta vine prea târziu și nu este suficient de ambițios, relatează agenția EFE.

În opinia organizației Greenpeace, deși volumul politicilor pe care noua Comisie Europeană dorește să le promoveze este “impresionant” și promisiunile acesteia le depășesc pe cele ale precedentelor executive comunitare, planul propus este destul de “subțire”.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Greenpeace, Franziska Achterberg, obiectivele climatice anunțate de președinta CE, Ursula von der Leyen, sunt prea mici și măsurile de concretizare a planului anunțat ar trebui “să abordeze modelele de producție și consum care ne-au adus în situația actuală”.

La rândul ei, rețeaua ecologistă European Environmental Bureau consideră pozitiv faptul că Ursula von der Leyen a decis să facă din Pactul Ecologic european unul din principalele obiective ale mandatului ei, însă apreciază totodată că proiectul prezentat nu abordează îndeajuns provocările schimbărilor climatice, pierderea biodiversității sau contaminarea.

Alianța pentru Sănătate și Mediu Înconjurător (HEAL - conform inițialelor în limba engleză) a subliniat că, pentru a se putea răspunde provocărilor climatice, planul propus are nevoie de o revizuire a calendarului și dimensiunii sale, în timp ce Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a avertizat că “numai propunerile legislative și politice concrete din lunile următoare vor demonstra anvergura angajamentului Comisiei Europene”.

Aceasta din urmă a prezentat miercuri Pactul ecologic european, o foaie de parcurs ce are ca principal obiectiv atingerea neutralității emisiilor de carbon până în anul 2050, și va propune, în termen de 100 de zile, primul “act legislativ european privind clima”.

Îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european va necesita investiții semnificative. Se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima și energia va necesita investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018. Aceste investiții vor necesita mobilizarea sectorului public și a celui privat. Comisia va prezenta, la începutul anului 2020, Planul de investiții pentru o Europă durabilă, menit să răspundă nevoilor de investiții. Cel puțin 25% din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acțiunilor climatice, iar Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat să contribuie la finanțarea tranziției către o economie verde, Comisia va prezenta, în 2020, o strategie de finanțare verde.

“Pactul ecologic european este noua noastră strategie de creștere, o creștere care oferă mai mult decât consumă. Acest pact arată cum să ne transformăm modul de viață și de muncă, de producție și de consum, astfel încât să trăim mai sănătos și să dezvoltăm capacitățile de inovare ale întreprinderilor noastre. Putem să participăm cu toții la tranziție și putem să beneficiem cu toții de oportunități”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Lasă un comentariu